Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. június 1., kedd

Már nem retteg a halálra ítélt világhírű író

MTI

Salman Rushdie brit-indiai író mindennapi életére már nincs hatással a fundamentalista iráni vezetés által 1989-ben kihirdetett fatva, ám az ügy még mindig nem a múlté.


A világhírű író minderről egy emberi jogokról és szabadságról szóló fórumon beszélt Torontóban, ahol Elie Wiesel Nobel-díjas szerző társaságában vett részt a rendezvényen.

Rushdie a Sátáni versek című művével vívta ki az iráni iszlám vezetés haragját. 1989. február 14-én Khomeini ajatolláh utasítására a világban élő mohamedánokat felszólították az író megölésére. Akkor 500 ezer dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére, ezt 1997-ben 2,5 millió dollárra emelték.

A bujkálásra kényszerülő író ügyében 1998. szeptember 22-én következett be fordulat, amikor is Mohammed Hatami akkori iráni elnök bejelentette: a Rushdie-ügy végérvényesen lezártnak tekinthető.

Ennek ellenére azonban az iszlám szélsőségesek nem álltak el az író megölésétől: 1998 októberében a vérdíj összegét 2,8 millió dollárra növelték. A szerző halálos ítélete azóta is érvényben van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése