Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. május 26., szerda

Győri és teheráni hallgatók tésztából készült hídjai nyertek Óbudán


Maximum egy kilogramm tömegű és egy méter fesztávú, tésztából készült hidakkal nevezhettek a versenyzők a Közép-Európai Tésztahíd Építő Bajnokságra, melyet hatodik alkalommal rendezett meg május 21-én az Óbudai Egyetem (ÓE). Idén a legjobb eredményt két győri egyetemista érte el, Györei Marcell és Czipó Dávid hídszerkezete 369,1 kilogrammos súlyt bírt el. A hagyományos nehézsúlyú verseny mellett A Lánchíd spagettiből kategóriában a Teheráni Iszlám Egyetem csapatának szerkezete hasonlított leginkább a Lánchídra.

A RECCS 2010-nek is nevezett bajnokságon idén a hagyományos nehézsúlyú verseny mellett a Széchenyi emlékév alkalmából a program új kategóriával bővült: a szervezők meghirdették A Lánchíd spagettiből versenyszámot. A nevezőknek a budapesti Lánchíd mását kellett száraztészta és ragasztó felhasználásával, tetszőleges méretarányban elkészíteniük. Az ÓE, a győri Széchenyi István Egyetem, valamint a Nyíregyházi Főiskola csapatai mellett Marosvásárhelyről, Szabadkáról, Révkomáromból, a Pisai Egyetemről, Iránból és Lettországból is érkeztek versenyzők mindkét kategóriában.
A Lánchíd spagettiből kategóriában 27 alkotással neveztek a fiatalok, az első díjat a Teheráni Iszlám Egyetem csapata nyerte el, a második és a harmadik helyre pedig az ÓE-hez tartozó Bánki-kar két csapata került.
A RECCS hagyományos nehézsúlyú versenyén harminc tésztahíd teherbírását vizsgálták meg. A világrekordot 2008-bn állította fel egy, az ÓE-hez tartozó Bánki-karon tanuló diák, Márkos Szilárd Attila hídja akkor 560,3 kilogrammos terhelésnél ment tönkre. Idén a legjobb eredményt két győri egyetemista érte el, Györei Marcell és Czipó Dávid hídszerkezete 369,1 kilogrammos súlyt bírt el. 341,1 kilogrammal ért el második helyezést Erdősi Roland, a Nyíregyházi Főiskola hallgatója, akit a Teheráni Iszlám Egyetem csapata követett 329,9 kilogrammos terheléssel. A kategória Szépségdíját a Schauber Norbert és Tarrósi Péter összetételű (ÓE, Bánki-kar) csapat nyerte, melynek tagjai egyúttal az Innovációs díjat is megkapták. A legjobb határon túli magyar szerkezetnek járó Gyermelyi díjat Sipos Dezső és Daczó Tamás, a marosvásárhelyi Sapientia Egyetem hallgatói szerezték meg.
Az egyetem 2011-ben egy világméretű Tésztahíd Építő Bajnokságot szeretne rendezni, melyre más földrészek felsőoktatási intézményeinek hallgatói csapatait is meghívnák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése