Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. július 19., hétfő

A Muszlim Világliga 50. születésnapját ünnepli

Baumann Zsófia cikke a Kitekintőn

Július 31-én, Mekkában kerül megrendezésre az idei Nemzetközi Iszlám Konferencia, mely egyben a Muszlim Világliga (arab időszámítás szerinti) megalapításának 50. évfordulóját is jelöli.


A szervezetet a Nemzetközi Iszlám Konferencián elfogadott határozat alapján 1962. május 18-án (arab időszámítás szerint 1381-ben, augusztus 2-án - 50 éve) hozták létre. A Liga tagja az UNICEF-nek, az ISESCO-nak (Iszlám Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezet), továbbá az Iszlám Konferencia Szervezetében és az ENSZ-ben megfigyelői státusszal rendelkezik. A Muszlim Világliga egy nem-kormányzati nemzetközi szervezet, melynek legfőbb céljai az iszlám tanításainak hirdetése és a muszlim közösségek segítése mellett az iszlámmal szembeni előítéletek leküzdése és a kultúrák közti egyetértés elősegítése. A Liga elítél mindennemű erőszakos cselekedetet és kizárólag a saríja (az iszlám törvényei) tiszteletben tartásával tevékenykedik.

Ahogy Abdullah Al-Turki, a Liga főtitkára az Arab News-nak elmondta, a szaúdi vezetés támogatása nélkül a szervezet nem tudna vezető szerepet játszani a napjainkban egyre fontosabbá váló kultúrák és vallások közötti dialógus kialakításában. Ezen kooperáció keretében az utóbbi években két nemzetközi konferenciát is rendeztek (Madridban és Genfben) a keresztény, zsidó és muszlim vallások vezetőivel.

Mekkai zarándoklat

Munkájának elismeréséül a Muszlim Világligát az ENSZ a béke hírvivőjének járó kitűntetéssel ajándékozta meg. A Szaúdi székhelyű szervezet példa nélküli nyitottságának és széleskörű kapcsolatrendszerének köszönhetően egy új korszakot nyitott meg a jelenleg is hatalmon lévő Abdullah király uralkodásában.

A július végi konferencia – melyre számos muszlim szervezet, hittudós és vallási központ kapott meghívást – a Liga 50 éves munkájának, a nemzetközi iszlám támogatásában játszott szerepének és a szaúdi királyi család aktív közreműködésének elismeréséül kerül megrendezésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése