Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. augusztus 18., szerda

Drasztikus ramadáni árnövekedés Szomáliában

Idézet az AfriPort cikkéből

somaliaramadanA ramadán idején az élelmiszer árak 50%-al emelkedtek Szomáliában, nyilatkozták a helyi kereskedők az AfricaNews riporterének.

Ahmed Jama Ali szomáliai kereskedő elmondásai alapján a drasztikus áremelkedések annak köszönhetőek, hogy nincsen elegendő élelmiszer az országban. Számos üzletember a heves harcok miatt elmenekült a fővárosból, így kevesebb hely maradt, ahol az emberek élelmiszert tudnának vásárolni. Azok, viszont akik maradtak nem tudnak élelmiszert importálni az ország kilátástalan helyzete miatt. Más kereskedők úgy vélekednek, hogy az élelmiszer import azért marad el, mert mind a kormány és a lázadok extra adót vettnek ki a behozott élelmiszerekre.

A hívőknek 30 napos böjtöt kell tartaniuk, amitől a test és a lélek megtisztulását várják. Napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, a zenehallgatástól, a nemi kapcsolattól, kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet, a vágyat, és a pletykát. Felmentést csak a 14 éven aluli gyermekek, az utazók, a terhes és szoptatós anyák, a csatában harcolók és a betegek kapnak. Mivel a böjt a nap járásától függ, északabbra fekvő országokban akár hajnali három órától este kilencig is érvényesek lehetnek a tilalmak.

A ramadán másik lényeges eleme a vallásos elmélyülés. A hivők naponta ellátogatnak a mecsetbe , ahol a Koránt tanulmányozzák, és a ramadáni estéken az esti imát követően taravih imát végeznek, mely nyolc, húsz vagy harminckettő rakából, azaz imaszakaszból áll. A böjt hónapjának fontos szociális szerepe is van. Napnyugta után csoportos étkezést, iftárt tartanak, ahova meghívják a családtagokat és a barátokat. A ramadán végén hatalmas közösségi lakomát rendeznek, és a szeretetük jeléül adakoznak a szegényeknek is. A ramadáni adakozás (arabul: zakat-ul-fitr vagy szadakat-ul-fitr) kötelező minden muszlim számára, aki legalább egy napi élelemmel bír.

A ramadán mindenki számára kötelező, aki nem beteg vagy utazó, az iszlám öt alappillérének egyike a vallás, az ima, a zarándoklat és a szegényeknek adandó alamizsna mellett. A beteg és az utazó köteles később az elmulasztott napokat bepótolni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése