Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. szeptember 11., szombat

Az iszlám oktatásáért felelős zsidó államtitkár taníttatja arabul az izraelita nebulókat!


A Retró Rádió híre

Észak-Izrael 170 állami iskolájában kötelező lesz az arab tanulás az ötödik osztálytól kezdve. A programot a későbbiekben az egész országra ki akarja terjeszteni a kormány.

Az új program célja, hogy beindítsák a kommunikációt az izraeli zsidó és arab diákok között. Nem véletlen, hogy elsőként Galileában és Haifa környékén vezetik be a reformot, hiszen Izrael másfél millió arab polgárának többsége ezen a területen él.

Az Oktatási Minisztérium szóvivője felhívta a figyelmet az arab nyelv iránti növekvő érdeklődésre a zsidó fiatalság körében: míg 10 évvel ezelőtt még csak 1500 diák választotta idegennyelvi érettségi tárgyául az arabot, addig ez a szám az idei évre 2200-ra növekedett. Kiemelte még, hogy egyre nagyobb az érdeklődés az arab világ és az iszlám irányában is. A szóvivő így nyilatkozott: "Mindemellett a Közel-Keleten élünk. Ez a reform egy csodálatos híd alapja lehet, a különböző etnikai csoportok között."

A reform északon véget vet az eddigi gyakorlatnak, mely során az arab csak egyike volt annak a négy választható nyelvnek (arab, orosz, francia, amhara), amelyet második idegen nyelvként kellett teljesíteni a középiskola elvégzéséhez. Az új szabályozás 10 és 14 éves kor között teszi kötelezővé az arab tanulást.

A reformról Dr. Slomó Alon iszlám és arab oktatásért felelős államtitkár így nyilatkozott a Walla hírportálnak: "Az arab nyelv tanulása a toleranciát fogja reklámozni és az elfogadás üzenetét továbbítja. Az állam elhatározta, hogy teljessé teszi az állampolgárok közötti egyenlőséget, többé nem foglalkozunk, olyan konfliktusokkal, mely a kulturális identitások közötti különbségen alapszik".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése