Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. szeptember 27., hétfő

Iránban betiltottak két iszlám pártot

MTI

Végleg betiltotta az iráni igazságszolgáltatás két, reformer szellemiségű ellenzéki párt tevékenységét, amelyeket idén tavasszal ideiglenesen már felfüggesztettek - közölte hétfőn az igazságügyi hatóság szóvivője.

A két betiltott párt az Iszlám Irán Részvételi Frontja és a Iszlám Forradalom Modzsahed Szervezete, amelyek Mohammad Hatami volt reformpárti iráni elnökhöz közelálló személyeket tömörítenek.

A két politikai alakulat a hivatalban lévő Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök győzelmével zárult, de vitatott kimenetelű tavalyi elnökválasztáson Mír Hoszein Muszávi ellenzéki jelöltet támogatta.

Az iráni hatóságok azzal vádolták őket, hogy megsértették a politikai mozgalmak tevékenységére vonatkozó törvényt, támadást intéztek a nemzet egysége ellen, és megpróbálták megosztani a lakosságot.

A reformer szellemiségű, illetve mérsékelt iráni ellenzék Ahmadinezsád tavaly júniusi újraválasztása óta nyíltan bírálja a teheráni kormányzatot, amely viszont egyre nagyobb nyomást gyakorol a reformer pártokra és a mérsékelt sajtóra.

Az igazságszolgáltatás számos reformszellemiségű politikust - köztük a most betiltott két párt több tagját - és hasonló irányultságú, vagy a mérsékelt ellenzékkel szimpatizáló újságírót börtönbüntetésre ítélt, több újságot pedig bezáratott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése