Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. szeptember 16., csütörtök

A muszlim Kasmír függetlenségre vágyik

MTI
Függetlenségre vágyik az indiai Kasmír lakosainak kétharmada, és csak kevesebb, mint egy tizedük szeretné, ha a tartományt Pakisztánhoz csatolnák – derült ki egy vasárnap nyilvánosságra hozott felmérésből. Kasmír indiai részén húsz éve szeparatista mozgalmak működnek.

A kijárási tilalom ellenére összecsapások voltak vasárnap is a köveket dobáló több száz szeparatista és a rendőrség között. A (hindu tömeggyilkos - szerk.) rendőrök éles lőszert is használtak, legalább húsz ember megsebesült. A teljes, és meghatározatlan ideig tartó kijárási tilalmat azért rendelték el, mert szombaton tüntetők kormány-, és rendőrségi épületeket gyújtottak fel Szrinagarban.

A Sunday Hindustan Times című lap által szervezett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 66 százaléka szeretné a 12 millió lakosú, hivatalos nevén Dzsammu és Kasmír indiai állam teljes függetlenségét, és új országgá alakulását. A kasmíri völgy lakossága többségében muzulmán, a Dzsammunak nevezett területé hindu, és az állam része Ladak is, ahol buddhisták élnek. Kasmírban 6 százalék szeretné az egész terület csatlakozását Pakisztánhoz, Dzsammuban és Ladakban 76, illetve 70 százalék az Indiához tartozást. Az indiai kormány szerint Pakisztán szítja a szeparatista hangulatot Kasmírban, de sok helyi politikus úgy véli, hogy a fiatalok jövőjének kilátástalansága a nyugtalanság fő kiváltó oka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése