Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. szeptember 18., szombat

Rádió Müezzin


A metróban is látható plakátok szerint iszlámmal kapcsolatos színházi előadás lesz Budapesten, a Trafóban, a IX. kerületben a Liliom utca és a Tűzoltó utca sarkán.


Időpontok: 2010.10.14 20:00
2010.10.15 20:00

Jegyár: 2500 Ft


Kairó harmincezer mecsetjének legtöbb müezzinje állami alkalmazott. Sokan közülük vidékről érkeznek a fővárosba, a mecsetben laknak és csak ritkán jutnak el távoli falujukba családjukhoz. Munkájuk része a gondnoki teendők ellátása, az esti takarítás és a mecset bezárása. Énekük betölti Kairó utcáit, felkavarja a háztetők csöndjét, mint valami gigászi hanginstalláció, csodálatos kakofónia. Ennek azonban vége. Az gyiptomi vallásügyi minisztérium elrendelte, hogy 30 válogatott müezzin énekét közvetítsék városszerte az állami rádió segítségével.

A svájci Stefan Kaegi és a német Rimini Protokoll nevét már ismeri a hazai közönség. A társulat 2006-ban mutatkozott be a Budapesti Őszi Fesztiválon a Trafóban (Blaiberg und Sweetheart19), 2009-ben pedig a Tavaszi Fesztivál hívta meg őket ismét Budapestre (Marx: A tőke, I. kötet)

Kaegi, mint eddigi munkáiban, most is történet- és életszálakat gyűjt és fűz össze: ebben a produkcióban négy müezzin áll a nézők elé: a vak Korán tanár, az egykori harckocsizó, a villanyszerelő, aki egy komoly baleset után kezdte memorizálni a Koránt és a testépítő, aki előkelő helyen végzett a Koránfelolvasó világbajnokságon is. A színpadon magukról mesélnek. Vajon ők egy eltűnőben lévő szakma/életmód utolsó képviselői? Mit veszítünk és a változás elkerülhetetlen velejárója-e az idő múlásának? Az előadás nemcsak a müezzinek sorsát ábrázolja, hanem a színház határait is feszegeti, amikor a színpadon megjelenő emberek feladata csupán annyi, hogy „önmaguk” legyenek, saját történeteiket mondják el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése