Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. szeptember 12., vasárnap

Továbbra is életveszélyes a pécsi minaret

A Pécs Ma cikke

Tavasszal adták át a Kórház téren található Jakováli Hasszán dzsámi megszépült belső tereit, s a tetőszerkezetét. A felújítás azonban csak részleges volt, egyelőre kérdéses, hogy az életveszélyes minaret mikor lesz újra látogatható.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága által kezelt épületegyüttesben vizesblokkot építettek, megszüntették az imaterem beázásait, kicserélték a villanyvezetékeket, s megteremtették a megújult tárlat fogadásának feltételeit a korábbi múzeumtérben, a régészeti-történelmi tárlat helyett egy, az iszlám kultúra és művészet világába bevezető kiállítást láthat a közönség.

A mecset pedig jelenleg is imahelyül szolgál a muzulmánok számára, így a pécsi iszlám közösség tagjai is rendszeresen használják a dzsámit. Ám nem csupán számukra, hanem a pécsiek, s az ide látogató turisták számára is fontos lenne, hogy kívül-belül megszépüljön a dzsámi.

A Műemlékek Nemzeti Gondoksága igazgatója, dr. Varga Kálmán elmondta: egy korábbi elképzelés szerint az Európa Kulturális Fővárosa program keretében újították volna fel a török kori emléket, de később ez az elem, más török emlékekkel – a Memi pasa fürdőjével, az Idrisz baba türbéjével – együtt kikerült a programból.

Mint mondta, úgy 200 milliót taksált volna a dzsámi és a minaret teljes körű rekonstrukciója. Szervezetük végül 45 milliót tudott költeni a műemlékre, ebből kijavították a tetőszerkezetet, valamint a belső teret is megszépítették. Az életveszélyesnek minősített toronyra azonban már nem futotta. Az igazgató nem tudta még hozzávetőleg sem megmondani, hogy az állami költségvetésből működő szervezetnek mikor lesz forrása, s az is kérdéses – fűzte hozzá -, hogy pályázati forrásból megújulhat az épület.

Varga szerint ugyanis miután kikerült az EKF-programból a dzsámi felújítása, a regionális fejlesztési tanácsnál érdeklődtek a pályázati lehetőségekről, s akkor sem, és azóta sem találtak megfelelő tender-kiírást.
Beszédes, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program török hetében a Városháza tornyából kellett imára szólítania testvéreit a müezzinnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése