Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 12., kedd

Ahmed Zakajev is elpártolt Doku Umarovtól

MTI

Ahmed Zakajev
Ahmed Zakajev, a korábban a magát a Kaukázusi Emirátus emírjének nevező Doku Umarov által kinevezett csecsen emigráns kormány vezetője lemondott tisztségéről, feloszlatta a testületet, s ezt azzal indokolta, hogy az Umarovot megtagadó Huszein Gakajevet támogatja.
Zakajev Londonban kifejtette: az (el nem ismert) Icskerija Csecsen Köztársaság legfőbb testülete jelenleg az Állami Védelmi Bizottság - Sura Madzslisz -, amelynek élén Gakajev hadúr áll.
"Úgy döntöttünk, nem szükséges folytatni tevékenységünket a katonai szárnytól függetlenül, az pedig otthon van. Az új kormány összetételét az Állami Védelmi Bizottsággal egyeztetjük majd" - mondta.
Doku Umarov 2006-ban lett "Csecsenföld elnöke", és 2007-ben kiáltotta ki a Kaukázusi Emirátust, amelynek vahabita fegyveresei az észak-kaukázusi köztársaságok területén létrehozandó kalifátusért harcolnak. Umarov emberei számos terrorakciót követtek el, és Umarov a szakértők szerint még annál is többért vállalta a felelősséget.
Idén augusztusban azonban néhány hadúr bejelentette, hogy kivonja magát Umarov fennhatósága alól, az interneten pedig videofelvétel jelent meg, amelyben állítólag maga Umarov, de egyes szakértők szerint csupán egy rá erősen hasonlító ember lemond vezetői tisztségéről.
Umarov akkor kinyilvánította, hogy nem mondott le, s hogy a tőle elszakadt hadurak közül hármat - köztük Huszein Gakajevet - iszlám bíróság elé kell állítani.
Zakajev korábban maga is hadúr volt, majd kulturális miniszterré nevezték ki, később az icskerijai emigráns kormány vezetője lett, s 2000-ben Londonba költözött. Az orosz ügyészség egyebek között gyilkosságok, terrorcselekmények és túszejtések gyanújával 2002 óta körözi, és követeli kiadatását Nagy-Britanniától. Egy bíróság azonban megtagadta a kiadását, és London politikai menedékjogot biztosított számára.
Valójában a Csecsenföld Oroszországtól való függetlenségéért küzdő szeparatisták között harcolt, és azok egyik vezetője volt, de időközben a szeparatizmus gyakorlatilag megszűnt, s már csak az iszlám szélsőségesek harcolnak.
Zakajev nemrég úgy nyilatkozott a BBC brit műsorszórónak, hogy nem támogatja Ramzan Kadirov Moszkva-barát elnököt, de Doku Umarovot sem, mert ők "ugyanazon érem két oldala". A szélsőségesekkel való szövetség nem változtat az orosz-csecsen problémakörrel kapcsolatos álláspontján, amely azonban szerinte erőszakos úton nem oldható meg. "A katonai és a politikai szárny egyesülése elősegíti majd, hogy ezt a konfliktust megoldjuk nemcsak katonai, hanem politikai úton is" - mondta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése