Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 26., kedd

Arany- és ezüstpénzt vezet be a maláj Kelantan állam

 
Az EuroASTRA cikke

 Arany dínárt és ezüst dirhamot, mint új törvényes fizetési eszközt vezet be Malajzia egyik szövetségi állama, Kelantan.

A körülbelül 2,1 millió lélekszámú államban több mint ezer üzlet, köztük számos étterem fogadja már el az új fizetőeszközt, melyet ez idáig csaknem 2 millió malajziai ringgitnek (625 000 dollár) megfelelő értékben bocsátottak ki. A kelantani kormányzat szerint a kereslet tartós növekedésének köszönhetően az év végére 60-70 millió ringgit értékű arany- , és ezüstpénz kerülhet forgalomba, melyből már a közalkalmazotti bérek egy részét is fizetni szeretnék.
Az arany dínárnak régi hagyománya van a muszlim világban, éppen ezért az új érméket is a hagyományos iszlám törvények szerint verték. A 4.25 gramm tömegű dínár értéke 582 malajziai ringgitnek (183 dollár) felel meg, míg a 3 grammos dirham 13 ringgitel egyenértékű.
Egy kelantani kormány alkalmazott Abdul Aziz Nik Mat nyilatkozata szerint: "A prófétánk életében egy  csirke ára 1 dirham volt, és most is egy dirham (13 ringgit)  körülbelül egy csirkét ér". Kelantan példáján felbuzdulva több másik állam is tervezi hasonló arany alapú pénzeszköz bevezetését, amellyel szemben a központi kormányzatnak semmilyen ellenvetése nincsen.
Az aranyban rejlő lehetőségeket mérlegelve Malajzia kormánya egy arany dínár alapú elszámolási rendszer bevezetését is tervezi. Partner országai számára megfogalmazott ajánlása szerint az egész iszlám világnak át kellene térnie az arany dínárra, hogy csökkentsék függőségüket a dollártól, és hogy létrehozzanak egy markáns, önálló iszlám pénzügyi rendszert. Amennyiben a trendek ilyen irányban haladnak tovább, az arany iránti kereslet is természetesen nőni fog.

2 megjegyzés:

  1. Sajnos nem tudok angolul de érdekes lehet ezen írás: http://www.scribd.com/doc/40131901/Globalization-and-the-Muslim-Society

    Ha valami nem megfelelőt raktam fel, akkor töröljétek. A román, kevés latin, meg kevés német ismereteim alapján valamicskét értetem belőle.
    Köszi, hogy felrakjátok az iszlámmal foglalkozó írásaimat. Már csak azért is értékelem, mert van ahol cenzúrázva vagyok. Nem Romániában, nálatok, internetes felületeken. Hogy kik?! Gondolkozzatok!!!
    Üdv:Puli a Székelyföldről

    VálaszTörlés
  2. Újabb "iszlamista" írásom. A blogspotra is fel fogom tenni.

    http://www.scribd.com/doc/40144048/Szekely-nemzeti-anarchizmus-A-mohamedan-n%C5%91-iszlam-kend%C5%91je-es-annak-varazsa

    VálaszTörlés