Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 24., vasárnap

EU-népszavazást követelnek a radikális jobbosok

A mindennapi.hu összeállítása

A radikális jobboldali pártok szombati, bécsi tanácskozásán több, a török EU-tagságot ellenző párt kijelentette, hogy uniós népszavazást kezdeményez Ankara uniós felvételéről.



Nincs helye Törökországnak Európában, polgárainknak meg kell fontolni az ország felvételét – erre a döntésre jutottak a radikális jobboldali pártok, melyek az Osztrák Szabadságpárt (FPŐ) meghívására tartottak Bécsben tanácskozást pénteken és szombaton. A fenti nyilatkozatot Heinz-Christian Strache, az FPÖ vezetője fogalmazta meg. Az állásfoglaláshoz többek között csatlakozott a belga Flamand Érdek Pártja, a Svéd Demokraták és a Dán Néppárt is.




Az alkoholista Strache jobban szereti a sört a rakinál
Közben az MTI jelenti: Németországi aktivitásának fokozására és ennek jegyében saját németországi iroda nyitására készül az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) - írta hétvégi számában a Süddeutsche Zeitung.
A tervezett lépés célja egy új, országos aktivitású jobboldali párt alapításának a támogatása német földön. A majdani irodát az FPÖ egy Észak-Rajna-Vesztfália tartományban működő jobboldali-populista párttal együttműködve akarja létrehozni. Ez a mozgalom - Pro Köln néven - már sikerrel szerepelt helyhatósági választásokon.  A határon átnyúló kooperáció oka a spiegel.online szerint Törökország EU-csatlakozásának a megakadályozása.


Pusztán arról van szó, hogy szilárd meggyőződésünk: Európa drámaian téves irányba tart, ha nem európai országgal kezd tagfelvételi tárgyalásokba – így Strache. Ez szerinte az EU végét jelentheti, s az Euro-Ázsiai-Afrikai Unió kezdetét, amely totális ellentétben áll az európai békefolyamattal. Strache annak a kétnapos, bécsi tanácskozás helyszínén nyilatkozott újságíróknak, mely az eredeti szándék szerint főleg a kontinens kormánykoalícióban részt vevő radikális jobboldali pártjainak fórumaként szándékozott megvitatni a lisszaboni szerződés életbe lépése után kialakult helyzetet.
Morten Messerschmidt dán néppárti elnök, aki szintén az Európai Parlament tagja elmondta: a pártok a lisszaboni szerződés egyik, az úgynevezett polgári kezdeményezést lehetővé tevő pontjára hivatkozva kezdeményeznék a Romániától Dániáig, Olaszországtól Finnországig megrendezendő monstre voksolást, melynek során az Európai Bizottság mellett az átlag európaiakat is megkérdeznék.
Európa megosztott a török EU-tagság kérdésében. Más-más okokból, de olyan kulcsállamok, mint Németország vagy Franciaország vezetése ellenzi Ankara beengedését, míg London, Madrid és Róma támogatja a túlnyomórészt muszlim ország EU-felvételét.


Barack Obama amerikai elnök nyomást gyakorolt az EU-ra hogy fogadják be a NATO-tagsággal rendelkező, Európa és Ázsia határvonalán fontos stratégiai helyet elfoglaló országot, mely a Közel-Kelettől Afganisztánig számos, Amerika nézőpontjából fontos szerepet betöltő államban rendelkezik befolyással. A 2005-ben kezdődött felvételi tárgyalások főleg a török és görög etnikum között felosztott, EU-tag Ciprus kérdésén akadtak meg.

2 megjegyzés:

  1. idezet a cikkbol:

    "A 2005-ben kezdődött felvételi tárgyalások főleg a török és görög etnikum között felosztott, EU-tag Ciprus kérdésén akadtak meg."

    jo lenne, szep lenne, ha igy lenne, de nem igy van. a "foleg" szo felrevezeto, helyette a "tobbek kozott" kifejezes lenne megfelelo. vessetek egy pillantast erre az oldalra:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Accession_of_Turkey_to_the_European_Union#Status_of_the_acquis_chapters

    es figyeljetek meg, mennyi fejezet van pirossal vagy narancssargaval bejelolve. ezen kivul torokorszag utobbi idoben bekovetkezo teokratikus elmozdulasa is eles ellentetben all a modern europai szekularis politikai felfogassal

    VálaszTörlés
  2. Az iszlámban miután nincs papság, gy teokrácia sem igazán lehetséges, arról nem is beszélve, hogy a világ negyedik legnépesebb serege őrködik a laiklik, a török szekuláris állam "vívmányai" fölött. Tényszerűen Törökország Franciaország mellett Európa legszekulárisabb állama.

    VálaszTörlés