Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 6., szerda

Hollandiában folytatódott az iszlámellenes politikus pere

MTI

A Koránt bíráló filmjének megtekintésével folytatódott szerdán Hollandiában az iszlámellenes nézeteiről ismert holland politikus, Geert Wilders bírósági pere.
A Fitna című film szerint a muzulmánok szent könyve erőszakot szít. Vetítése egy ponton veszélybe került, amikor az egyik felperes azt mondta, nem szeretné megtekinteni. Jan Moors elnöklő bíró erre azt felelte, hogy megérti. A kijelentés ellen kifogást emelt a védelem ügyvédje, Bram Moszkowicz.
A bíró válaszul hangoztatta, hogy nem ítéletet mondott a filmről. A védelem ezt követően vonakodva ugyan, de hozzájárult a tárgyalás folytatásához.
Az ország politikai életében egyre nagyobb befolyáshoz jutó szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) vezetője akár 16 hónapos börtönbüntetést is kaphat egyebek között azokért a kijelentéseiért, amelyekben az iszlám vallást fasisztának bélyegezte, a Korán szent könyvét pedig az egykori német náci vezér, Adolf Hitler hírhedt Mein Kampfjához hasonlította.
A vád elsősorban a politikus 2006 és 2008 közötti megnyilvánulásaira - újságcikkeire, internetes fórumokon tett megállapításaira, illetve a bemutatásra csak kevés fórumon engedélyezett Fitna című film vetítésére - hivatkozik.
Védői szerint a vádlott nem követett el bűncselekményt, nem izgatott erőszakra, csupán élt a szabad véleménynyilvánítás jogával. Ítéletre november elején lehet számítani. A börtön mellett vagy helyett Wilders pénzbüntetéssel is sújtható, képviselői helyének elvesztése azonban nem fenyegeti. Védői szerint fel kell őt menteni, egyebek között azért, mert vitatott kijelentései nem hivatalos fórumokon hangzottak el, és így nem minősíthetők képviselői állásfoglalásoknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése