Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 15., péntek

Iszlámoktatás indul három német egyetemen


Münsterben, Osnabrückben és Tübingenben létrehozandó iszlám teológiai központokban először nyílik lehetőség iszlám vallási elöljárók átfogó képzésére
A szövetségi kormány határozata értelmében jövőre három németországi egyetemen kezdhetnek iszlámmal foglalkozó tanulmányokat az érdeklődő hallgatók.
   
Mint Anette Schavan szövetségi oktatásügyi miniszter csütörtökön bejelentette, a Münsterben, Osnabrückben és Tübingenben létrehozandó iszlám teológiai központokban először nyílik lehetőség iszlám vallási elöljárók átfogó képzésére Németországon belül.
   
A berlini kormány a szövetségi költségvetésből támogatja a három helyszínen megvalósuló képzést. Öt év alatt a három egyetem egyenként négymillió euróhoz jut saját munkatársak fölvételének és vendégprofesszorok fogadásának finanszírozása céljából.


iszlám

   
Néhány nappal ezelőtt imámok és muzulmán tisztségviselők továbbképzése kezdődött az osnabrücki egyetemen A németországi muzulmánok beilleszkedésének előmozdítását szolgáló kurzus keretében a Törökországból, Boszniából és néhány arab országból érkezett iszlám előimádkozók és közösséggondozók - 26 férfi és 4 nő - két szemeszteren át ismerkednek a német nyelvvel, Németország történelmével, politikai, jogi és társadalmi berendezkedésével.Emellett pedagógiai és teológiai ismereteket is kapnak. A tanfolyamon való részvétel ingyenes, a költségeket (300 ezer euró évente) az alsó-szászországi és a szövetségi kormány állja.   
Németországban, ahol mintegy négymillió iszlám hívő él, hónapok óta éles belpolitikai vita dúl a muzulmán bevándorlók beilleszkedéséről. Legutóbb a bajor miniszterelnök kavart vihart egy interjúval, amelyben azt állította: a muzulmán bevándorlóknak nyilvánvalóan nehézséget okoz az integráció, ezért hazájának nincs szüksége más kultúrkörökből érkező újabb, például török vagy arab bevándorlókra. Korábban egy Bundesbank-vezető az iszlám vallást és kultúrát okolta azért, hogy az arab és török bevándorlók (ellentétben az Európából és Ázsiából érkezett migránsokkal) nem tudnak beilleszkedni a német társadalomba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése