Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 27., szerda

Ki ellen fegyverkeznek a szaúdiak?

Busralilmuhminin-bevezető: Szaúd-Arábia egyre inkább fegyverkezik, s egyre inkább kirajzolódik a megbízói kör, s az is talán már egyértelmű, hogy ki lehet a célpont. A sivatagi királyság a nem-muszlim nyugati hatalmak kiszolgálóivá silányul, s ugyanakkor a muszlim Irán a fő riválisa, mind vallási-ideológiai, mind regionális hatalmi tekintetben. Ehhez persze kell szaúdi nemzeti-nacionalista ideológiaként működő krédó és a szintén a nem-muszlim Nyugat által tüzelt, s egyben kreált ún. szunnita-síita ellentét. A Nyugat érdekeit azért is szolgálja a szaúdi-iráni feszültség és az esetleges konfliktus, mert ezzel az iszlám világ még jobban megosztható, belülről rombolható. S persze az sem mellékes, hogy ezáltal a középúton járó iszlám tömegek a médiában háttérbe szorulnak, s a "valódi iszlám" letéteményeseként két, az iszlám hittan, az akída szempontjából valójában "szélsőséges" látásmód kerül az érdeklődés homlokterébe.S ez az egyik lényeg a nyugati mesterkedésben: a klasszikus szunnita iszlám hit- és jogértelmezés helyére kerüljenek a kisebbségi szaúdi és iráni hitelvek (és persze az azokkal járó avítt nacionalizmusok).

Rijád egyik jellemző tulajdonsága, hogy nem kifejezetten szívbajos, ha egy kis pénzt kell kiszórni az ablakon egy-egy masszívabb fegyvercsomagért cserébe - írja a Haditechnikai Kerekasztal. Egy másik pedig az, hogy 1-1 képességet általában több forrásból beszerzett, hovatovább azonos képességű technikával igyekszik biztosítani. Az Egyesült Államok, Franciaország és az Egyesült Királyság, mint a tradicionális, nagy tételben szállítók mellé újabban Oroszország igyekszik felsorakozni és friss lapértesülések szerint a korábbi puhatolózások után a spanyoloknak is juthat egy nagyobbacska morzsa a tortából.
Spanyol lapértesülések szerint a szaúdi koronaherceg legidősebb fiának, a többek közt védelmi miniszter helyettesként tevékenykedő Khaled bin Sultan-nak novemberben esedékes látogatása során kerül ismét konkrétan terítékre a szaúdiak korábbi, a Leopard 2E iránti érdeklődése.
A spanyol média egy több mint 3 milliárd eurós csomagról cikkezik, melyben 200-270 Leopard 2E eladása és a kapcsolódó képzés, illetve karbantartási szolgáltatás foglaltathat benne. Hogy ebből mennyi az igazság az várhatóan a jövőben kiderül.
Mindenesetre a hírek szerint az is elképzelhető, hogy az anyagi gondokkal küszködő Spanyolország a harckocsik egy részét – 50 db – saját járműparkjából biztosítaná és csak a fennmaradó rész kerülne ki a 219 spanyol Leopard 2E-t 2003-2008 között leszállító General Dynamics Santa Bárbara Sistemas-tól.

Az iszlám monarchia egyébként a 90-es évek első felétől kezdődően rendelkezik 315 (szegényített uránt nem tartalmazó páncélzatú) M1A2-el, említeni kell az M1A1 átépítéssel kapott 58 db M1A2S-t is, hovatovább a hosszabb ideje alakulóban lévő, 4 milliárd dollárra taksált orosz csomag kapcsán beszélnek 150+ T-90S beszerzéséről is. Utóbbihoz kapcsolódóan: arról sajnos egyelőre nem szól a fáma, hogy az esetleges Leopard beszerzés, illetve a Washingtonnal összehozás alatt álló, potenciálisan 60 milliárd dolláros csomag részét képző helikopterbeszerzés hatással lenne-e az orosz fegyvercsomag összetételére.
Ahogy arról sem, hogy honnan lesz/lenne személyzet mindehhez, hiszen elvileg a pilótahiánnyal küzdő légierőhöz hasonlóan a szárazföldi erőknél sem fenékig tejfel az élet a megfelelően képzett élőerő vonatkozásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése