Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 27., szerda

Muszlim tömegsír a bosnyák víztározóban

MTI

Két és fél hónapi munkával mintegy száz lemészárolt boszniai áldozat maradványait gyűjtötték össze a Drina folyó egyik víztározójából - összegezte a munkálatok eredményét az eltűnt személyek után kutató szarajevói intézet vezetője.

Feltehetőleg annak a tömeggyilkosságnak az áldozatait találták meg, amelyet szerb rendőrök és katonák követtek el boszniai polgári lakosok ellen a boszniai háború kezdetén, 1992-ben Visegrad városában. A településről mintegy ezren tűntek el, miután a szerbek elfoglalták.
   
Amor Masovi, az intézet vezetője szerint ez volt az egyik legnagyobb szabású ilyen vállalkozás az eltűntek felkutatására, és kiemelte, hogy szerb szakértők is részt vettek benne, ami a kapcsolatok javulását jelzi a korábbi ellenfelek között. A munkát kétezer önkéntes segítette a Drinán felduzzasztott Perucac-tó medrében, amelynek vízszintjét egy erőmű karbantartása miatt erősen lecsökkentették.
   
Az 1990-es években lezajlott balkáni háborúk során eltűnt személyek közül még mindig nem tudnak 14 ezer emberről. Közülük tízezernek Boszniában veszett nyoma. Sorsuk kiderítése az egyik legfontosabb dolog a térség megbékélése szempontjából - mondta a szerb szakértők vezetője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése