Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 6., szerda

Van-e kapcsolat Tareq Al-Hamis és a szervkereskedők között?

Tareq Al-Hamis Koránt olvas
a Magyar Iszlám Közösség mecsetjében

Tareq Al-Hamis a Qadayatuna Iszlám Karitatív Egyesület elnöke azzal vált országosan ismertté, hogy a bulvármédiában kínálta fel veséjét.
Akkoriban (2009. június 15.) a Blikk a következőket írta:
Tariq (48) szívesen átadná szervét annak, akinek kell, de ezt tiltja a törvény
Manapság leginkább gyanakvást kelt az önzetlen segítség, pedig Tariq (48) semmit sem kérne cserébe egyik veséjéért. Ahogy a muzulmán hitet felvett férfi mondja, ő csak segíteni akar. – Kilencévet kuksoltam börtönökben és fegyházakban. Leginkább rablásokért bűnhődtem, de a négy szűk fal megváltoztatott. A Korán azt mondja, ha egy ember életét megmented, az emberiséget mented meg. Hát ezért akarom felajánlani a vesémet – magyarázta Tariq. Hiába azonban a jó szándék, Tariq szándékait törvények tiltják. – Az együttérzést még a börtön sem ölte ki belőlem. Már csak egyetlen dolog vezérel, hogy segíthessek. Pénzem nincs, így csak az egészséges szervemet tudom odaadni – folytatta a B vércsoportú férfi. – Makkegészséges voltam egész életemben. Talán kétszer voltam náthás, és egyszer leégett az arcom nyáron, más bajom nem volt. Magyarországon és Európában viszont szigorú szabályok rögzítik, kiből válhat donor, s valaki hiába felelne meg szervezetét tekintve, ha a törvényben írtaknak nem tesz eleget. – Csak az lehet donor, akivagy genetikai rokonságban áll a szervre váró alannyal, vagy pedig bizonyítottan szoros érzelmi kapocs van köztük, például házastársak vagy élettársak – mondta Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért szóvivője. 
Most pedig ezt olvashatjuk a Független hírügynökség információi között:
Egy főként emberi vesékkel kereskedő nemzetközi hálózat 11 gyanúsítottját vették őrizetbe Szíriában. Egy kormányhű napilap, az Al-Watan híradása szerint a banda tagjai csak tavaly 150 ember halálát okozták.
A donorokat a szíriai Aleppo városában verbuválták, veséiket pedig a gazdag arab államokban, Szaúd-Arábiában, illetve az Egyesült Arab Emirátusokban élő üzletembereknek küldték el.
A hálózatot egy 26 éves szíriai nő vezette, a műtéteket pedig két szíriai férfi végezte az egyiptomi fővárosban, Kairóban. A veséjüket felkínáló embereknek csekély pénzt fizettek a szervükért, majd Egyiptomba szállították őket. Az ügyben a szíriai hatóságok az Interpol segítségét kérték a Kairóban élő szíriai gyanúsítottak elfogásában.
Az Egészségügyi Világszervezet szerint Egyiptom a nemzetközi szervkereskedelem központja, az országban évente több száz tiltott veseműtétet hajtanak végre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése