Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. november 10., szerda

12000 amerikai vág neki a mekkai zarándoklatnak

Haddzs mabrur! Allah fogadja el a haddzsotokat!
Az idei évben 12.000 főnek adtak ki haddzs vízumot a szaúdi hatóságok az Egyesült Államokban élő mintegy 6 millió muszlim közül. Az iszlám nagy zarándoklatát egyszer köteles a hívő elvégezni az életben, ha arra anyagilag és egészségügyi képes arra.

Minden évben a hivatalos zarándokok száma 2,5 millió fő körül van a világ minden tájáról. így Magyarországról is, ahonnan szintén ma indul útnak a közel száz hadzsi. Ehhez a tömeghez csatlakoznak a szaúdi és öböl-menti polgárok, s velük együtt már akár négymilliósra is duzzadhat a tömeg. A szaúdi kormány folyamatosan bővíti a létesítményeket, s ezzel egy időben szisztematikusan pusztítja az iszlám emlékhelyeit. A közelmúltban esett ennek a barbár politikának az áldozatául Abu Bakr, az első kalifa háza és Mohamed Próféta (béke legyen vele) első feleségének, Khadidzsának a sírja. az előbbi helyén például egy luxusszálló éktelenkedik.

Az amerikai zarándokok számára nem csupán a 14-e és 19-e között esedékes rituálék végrehajtása a kihívás, hanem a hazatérés is. Egyre több amerikai panaszkodik arra, hogy egyes reptereken és repülőtársaságok esetén ún. racial vagy religious profiling zajlik, azaz faji vagy vallási alapon való zaklatás, kirekesztés aldozatai a színes bőrűek és a muszlimok. Különösen a zarándoklatról hazatérők.

E sorok írója is megerősítheti, hogy a ferihegyi légikikötő is notórius e tekintetben: a hadzsikkal, az általuk hozott szent tárgyakkal tiszteletlenül bánnak a nemzetbiztonsági céllal is kutakodó határőrök.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése