Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. november 24., szerda

Deoband vs. iszlám világ

Darul Ulum Deoband
A Darul Ulum Deoband egyike az indiai szubkontinens legismertebb iszlám teológiai intézeteinek. A szunnita iszlám hanafi jogi iskolájához köthető. Annak szigorú, szövegszerű értelmezését tanítja. A deobandi jogértelmezést követi sok indo-pakisztáni, többek között a Tabligh Dzsamaat néven ismert hiterősítő mozgalom is.

A deobandi tudósok már sokszor kiverték a biztosítékot. Most pédául azzal a fatvával, mely kimondja, hogy a muszlimok számára tiltott lenne a véradás és a szervadományozás, amit a mértékadó iszlám központok, így az al-Azhar Egyetem is megengedetnek tekint. Indiában is többen helytelennek mondják a fatva. Maulana wahiduddin Khan, a Jamia Milia Islamia vezetője például arra kéri az indiai muszlimokat, hogy továbbra is adjanak csak nyugodtan vért - írja a The India Times.

A deobandi okostojások abból indulnak ki, hogy az ember nem birtokosa saját testének, s ezért nem "kereskedhet" azzal szabadon.

Ha ezt a logikát követjük, az ember semminek sem a tulajdonosa, semmit sem adhat-vehet, beleértve a munkaerejét is. Végsősoron az iszlám pillérei között található adakozás sem lenne lehetséges, pedig az vallási kötelezettség.

Mindeközben Merkel arról értekezik, hogy az iszlám képtelen alkalmazkodni. Igazából nem az iszlám, hanem a székeiket féltő, feleslegesen filozofálgató muftik azok, akik begyöpösödtek. A muszlim tömegek 1400 éve meglepően ügyesen alkalmazkodnak sok mindenhez. Még korlátolt muftijaikhoz is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése