Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. november 17., szerda

Kurban bajram orosz módra


Áldozati bárány Moszkvában:
 idén elrejtették a szemek elől

A vártnál nyugodtabban telt Oroszországban a kurban-bajram, vagyis az iszlám világ egyik fontos ünnepe, melyet annak emlékére tartanak, hogy Ábrahám kész volt feláldozni fiát Istennek. A hagyományok szerint a mecsetekben imádkoznak, majd áldozatot mutatnak be (általában bárányt), s vendégül látják a rászorulókat.
Oroszország némely nagyvárosában a muzulmánok növekvő lélekszáma egyre nagyobb feszültséget okozott ilyenkor, egyrészt a lakosságnak része ellenérzésekkel fogadta, hogy a mecsetekből kiszoruló tömeg az utcákon, udvarokon imádkozott, s ott is vágták le az állatokat. Ez különösen igaz Moszkva és Szentpétervár lakosságára, ahol a muzulmánok aránya jelentős.
Az idei ünnepségen Moszkvában mintegy százezren, Szentpéterváron nagyjából negyvenezren voltak, ami hatalmas forgalmi fennakadást okozott.
Kevesebb gond adódott az áldozati bárányokkal, a muzulmán közösség igyekezett nem a lakosság szeme láttára végezni a rituálét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése