Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. december 23., csütörtök

A karácsony ördögi - hirdetik plakátokon Britanniában

Xmas is evil (A karácsony ördögi) hirdeti egy radikális muszlim kampány Nagy-Britanniában. Az internetes és utcai akció célja -a szervezők szerint- az, hogy felhívja az emberek figyelmét a keresztény év végi vigasságok árnyoldalaira. Azzal érvelnek, hogy a karácsony mai formája elvesztette eredeti vallásos jelentőségét, az emberek már nem Jézus születését ünneplik, hanem orgiákba forduló vigíliát ülnek. Felfogásuk szerint a karácsony ilyetén ünneplése nem más, mint egy lépés a pokol felé vezető úton.

A Britannia-szerte kihelyezett plakát szerint karácsonyi ajándékként a nyugatiak nemi betegséget, adósságot, nemi erőszakot és abortuszt kaphatnak, míg az iszlám véd az ördögi rossz dolgoktól, hiszen ez a vallás védi a családot, a közösség becsületét, s garantálja a nők, a férfiak és a gyermekek jogait.

A plakátokon egy internetes oldal van megnevezve, ám sem azon, sem pedig a honlapon nem találunk impresszumot. A kampány készítői magukat nemes egyszerűséggel az Egyesült Királyságban élő muszlimok képviselőinek nevezik.

Egyes sajtóhírek szerint a 27 éves Abu Rumeysah áll a kampány mögött, aki a Sharia4UK aktivistája. Abu Rumeysah egy riportban elmondta, hogy nem hiszi, hogy megsértette volna a keresztényeket.

Az akciót -a Times of Malta szerint- elítélte a máltai ahmadiyya közösség. Az ahmadiyya azonban -a cikkel szemben- egy eretnek, nem-muszlim vallás.

Más muszlimok más plakáttal kampányolnak. Hadeel Masseoud, az amerikai Duluth-ban élő jogász,  azt a kérdést veti fel, hogy egy karácsonyfa mennyire befolyásolja a muszlimok hitét.

A klasszikus muszlim felfogás szerint a muszlimok csak vallási ünnepeiket, a böjtzáró és az áldozati ünnepeket ünnepelhetik. Más vallások ünnepein megjelenni megengedett, de tevőlegesen részt venni nem. Ugyanakkor nem illendő más vallások ünnepeit rossz színben feltüntetni, még akkor sem, ha való igaz, hogy azok sokat vesztettek eredeti, spirituális üzenetükből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése