Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. december 17., péntek

A muzulmán nyelvvédők megelőznék a vérontást


Az arab, az urdu és a szanszkrit védelme érdekében indítanak kampányt muzulmán szervezetek. Korábban a feszültségek vérontásba torkollottak.
Különböző muzulmán szervezetek tartottak találkozót az indiai Kerala tartományban található Kozsikodéban (korábban Calitut), ahol döntés született: tiltakozásokat szerveznek a kormány az arabbal, az urduval, a szanszkrittal és más nyelvekkel szembeni negatív hozzáállaása ellen.
A kormány rendelkezései szerint csak két nyelvet kellene tanítani az újonnan engedélyezett 178 középiskolában, illetve eltörölnének jópár korábban bevezetett nyelvvizsgát.
Emlékeztettek, hogy a kormány diszkriminatív nyelvpoltikája vezetett a nyolcvanas években a malapurrami sortűzhöz. Három ember halt meg,  amikor a rendőrség belelőtt a Muzulmán Ifjúsági Liga által szervezett, az arab nyelv védelme érdekében tartott tüntetés résztvevőibe.
Kerala tartomány lakosságának több mint fele a hinduizmus követője, de a lakosság közel negyede muzulmán. A talrtomány hivatalos nyelve a malajálam, de jelentős a tamil, a tulu és a kannada beszélők száma is. Ezeken kívül kisebb törzsi nyelveket is használnak. A fent említett nyelvek anyanyelvként nem, vagy csak igen kevesen beszélik, védelmüket a vallásgyakorlásban betöltött szerepük miatt tartják fontosnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése