Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. december 17., péntek

Önszántából muszlim hitre váltott, de nem böjtöl Obama

A 168 óra írása


Vélhetően a következő hónapok bestsellere jelent meg Párizsban. Az önéletrajz George Obamáé. A 28 éves kenyai fiatalemberé, aki nagyon mélyről indult, és nagyon magasra emelkedett, és nem mellesleg az Egyesült Államok elnökének féltestvére.


„Életrajzot bármikor írhat az ember, hiszen nem tudhatja megéli-e a következő napot" egyszerű bölcsesség arról, hogy miért ír önéletrajzot egy 28 éves fiatalember. És remek reklámfogás egy alapítvány támogatására.

George Hussein Obama 28 év alatt valószínűleg többet „élt", mint a kortársai. Mindössze hat hónapos, amikor elveszti az édesapját. Évekig egy francia pótapa neveli, aki egy segélyszervezetnek dolgozik Kenyában. Aztán egy nap se szó, se beszéd eltűnik. Obama ekkor 14 éves, másodszor veszít el valakit, aki fontos a számára. A gyökértelenség hirtelen feltörő érzése alkoholmámorba taszítja. Az ökle jogán lesz bandavezér. Rablások, csempészés, bandák közötti leszámolás, lebukás. A börtönből a család és az óvadék hozza ki. Az idill rövid. Újra bandázni kezd. Második bebörtönzéséről már hallgat, kitölti a kilenc hónapot. Út a megtérés, a megvilágosodás felé.


George Obama ma egy alapítvány működtet Kenyában. Hozzá hasonló sorsú gyerekeket próbál az örvényből kimenteni. Most 40 gyerekkel foglalkozik. 28 életév összefoglalása az alapítványának is jó reklám. A keresztény környezetben felnőtt fiatalember, önszántából muzulmán hitre váltott, de a Ramadán böjtjét nem tartja.

Féltestvérét, az Egyesült Államok elnökét mindössze kétszer látta. Ötévesen Nairobiban együtt fociztak, majd hosszú szünet után 2006-ban, amikor az akkor még illinois-i szenátor Kenyában járt.
George Obama nem akar politikus lenni. Most biztos nem. Kenyában a politikai és a korrupció kéz a kézben jár, mondja, és ebből nem kér. Persze azért politikus is, mert gondolkodik a kontinens jövőjéről.

Hibának tartja az állandó hivatkozást az egykori gyarmati rendszerre. Fél évszázad függetlenség után, Afrikának nem a volt gyarmatbirodalommal van a baja, hanem azokkal, akik most birodalmat építenek maguknak a hatalom asztalánál, vastagra tömött zsebekkel. George Obama bízik és hisz abban, hogy a következő generáció már megérti, kenőpénz nélkül is lehet boldogulni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése