Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. december 22., szerda

Polkorrekt karácsony a Vörös keresztnél?

Az Erdély Ma cikke


A segélyszervezet „politikailag korrekt” intézkedése bőséges kritikát és gúnyt váltott ki – keresztény és muzulmán oldalon egyaránt.

Christine Banks, az egyik üzlet alkalmazottja elmondta: „Utasítottak, hogy vegyük be a kirakatban elhelyezett betlehemet. Mintha semmi nem mehetne, ami karácsonnyal kapcsolatos. Egy kis csillogás megengedett, de semmi más. Az üdvözlőlapokon nem szerepelhet olyan felirat, ami közvetlenül a karácsonyra utal. Nem szabad semmit mondanunk a karácsonyról, karácsonyfáról pedig szó sem lehet. Mikor rákérdeztünk, azt mondták, azért, mert sértené a muzulmánokat. Szerintem ez az eljárás a muzulmánokra nézve éppoly sértő, mint a keresztényekre. Értelmes ember nem ellenezheti, hogy a keresztények megünnepeljék a karácsonyt; nekünk mégsem szabad kitennünk semmilyen jelképet, ami a kereszténységre utal.”

Lord Ahmed munkáspárti képviselő, az ország egyik legnevesebb muzulmán politikusa az eset kapcsán így nyilatkozott: „Ostoba feltételezés, hogy ez sértené a muzulmánokat. A muzulmán közösség 1400 éve párbeszédben áll a keresztényekkel. Az iszlám tanítása szerint tisztelnünk kell mások hitét. Saját cégemben minden alkalmazott megünnepli a karácsonyt, magam is velük szoktam ünnepelni. Fel sem merül, hogy a karácsony csorbíthatná a semleges szervezetként ismert Vöröskereszt reputációját – szerintem a vezetők ezúttal kissé túllőttek a célon.”


A szervezet londoni székhelyén illetékesek megerősítették, hogy a tavaly 20 millió fontnyi bevételt hozó 430 üzletben valóban letiltottak mindent, ami a karácsonyra utal. „A Vöröskereszt semleges szervezet, és nem szeretnénk, ha nevét bármely politikai párthoz vagy eszmerendszerhez kötnék. Nem szeretnénk, hogy bárki keresztény, muzulmán vagy zsidó szervezetnek tekintsen, mert ez megnehezítené a világ konfliktushelyzeteiben végzett tevékenységünket. Az üzleteket az évszaknak megfelelően fényfüzérrel vagy hóval díszíthetik, de az utasítás szerint a karácsonyra utaló jelképekkel nem.”

Rod Thomas anglikán lelkész megjegyezte, hogy a hitéhez komolyan ragaszkodó embert minden más vallás hívei tiszteletben tartják. Hozzátette: a Vöröskeresztet a továbbiakban nevezzék inkább Vörös pacninak... Mások feltették a kérdést: vajon a Vörös Félhold is meg fogja-e tiltani tagjainak, hogy megtartsák a ramadánt?

A brit Vöröskereszt vezetőségének tilalma azonban nem vonatkozik saját nyereséges termékeikre. Jelenleg is árusítanak angyalokat, háromkirályokat ábrázoló lapokat, betlehemes adventi naptárakat. „A Vöröskereszt igyekszik elfogadó lenni, és tudjuk, hogy sokan szeretnének karácsonyi üdvözlőlapokat vásárolni szervezetünk javára” – nyilatkozta a szervezet szóvivője.

A globális anyaszervezet, a svájci székhelyű Nemzetközi Vöröskereszt ismert szimbólumával kapcsolatban is felvetődtek politikai korrektségi kételyek. A logó megváltoztatásának ötletét azonban, hogy elkerüljék a tiltakozásokat és a nevetségessé válást, öt évvel ezelőtt elvetették – írja a Daily Mail brit internetes lap. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése