Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. december 22., szerda

A világ egyik legnagyobb tömeggyűlése készül Indiában

Tömegek tartanak az idzstemára
Az egykoron a vegyi katasztrófa miatt elhíresült Bhopal városának közelében tartja a Tabligh Dzsamaat 63. nagygyűlését, amire 2010. december 25. és 27. között mintegy 700.000 embert várnak.  Ez az Aalmi Tablighi Ijtema nevezetű találkozó valószínűleg az iszlám negyedik legnagyobb tömegrendezvénye a mekkai zarándoklat, a kerbalai asúra és a bangladesi tablighi idzstema után.

Különösen komoly előkészületek folynak, mert ez alkalommal 400 mozgásában korlátozott muszlimot is vendégül látnak Bhopaltól 12 km-re az Islam Nagar nevezetű helyen. 2001-ig a találkozót a Taj-ul-Masjid névre hallgató mecsetben rendezték, ami Ázsia egyik legnagyobb iszlám imaháza.

A szervezők várakozásai szerint Oroszországtől Kambodzsáig több, mint harminc országból érkeznek majd résztvevők. A rendezők a nagy tömeg ellenére kerülni szeretnék a vásári hangulatot: korlátozzák a zajszintet, az ételeket pedig kötött áron lesznek kötelesek az árusok forgalmazni.

A Tablighi Dzsamaat egy XX. századi iszlám megújhodási mozgalom, ami a deobandi jogi iskolához köthető. Teljesen apolitikus szerveződésként a céljuk az, hogy minél jobb vallásgyakorlatra neveljék a muszlimokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése