Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. január 12., szerda

Élt-e valójában Naszreddin hodzsa?

A címben feltett kérdés izgatta azt négy tucat érdeklődőt, akik a Török Iránytű Európába Egyesület most már hagyományosnak mondható  kávéházi estén. A Star kebab török vendéglőben rendezett előadás-sorozat előző darabja még decemberben Isztambulról szólt.

Naszreddin hodzsa a legendás népi hős, a habókos vallástanító és nemes szamaragoló a lexikonok szerint a közép-anatóliai Aksehirben született, de vagy kétszáz évvel később Buharába vitt libasültet Timur Lenk számára. Azaz a hodzsa anekdotikus figurává nemesült Egyiptomtól Bulgárián át Üzbegisztánig.

Az est érdekes fordulattal indult, hiszen az egyesület török elnöke, Mehmet Inceoglu nevettette meg a közönséget sajátos mesemondói stílusával.

Az est két előadója Tasnádi Edit turkológus és a fizikus végzettségű Demeter Tamás voltak. Az est egyik meglepő fordulata azt volt, mikor Tasnádi levette kendőjét, melyen vicces idézetek mellett a szamarán háttal ülő hodzsa is feltűnt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése