Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. január 9., vasárnap

A liberális egyetemen is botrányt okozott a pornófilmes szakdolgozat

A Borsod Online cikke

Deniz Özgün. Én azért azt is
firtatnám, hogy jutott be
 az egyetemre!

Elbocsátottak három oktatót az egyik vezető törökországi magánegyetemről, miután kiderült, hogy egy diák pornófilmet készített a disszertációjához - közölte szombaton a BBC. A botrány következtében az isztambuli Bilgi egyetem filmesztétikai és kommunikációs tanszékét bezárták, és a rendőrség most azt vizsgálja, miként lehet bűnvádi eljárást indítani az ügyben.

Kollégáik elbocsátása ellen több oktató tiltakozott az egyetemen. A brit közmédia szerint a történtek jól mutatják "a hagyományos értékek és a kísérletező művészetek, a szabadabb életforma-felfogások" közötti összeütközést. 

A filmesztétikai tanszék hallgatója, Deniz Özgün először írásban adta be disszertációs tervét, és oktatói nem tudták, mitévők legyenek. A diáknem csinált titkot abból, hogy pornót akar készíteni, de azt mondta: azért, hogy bemutassa, mennyire mesterkélt a szexualitás az ilyen filmekben. Oktatói azt válaszolták, hogy meggyőzőbb indoklás kell. 

Ozgun nem tudta további érvekkel alátámasztani célját, amit oktatói kudarcnak ítéltek. A botrány azután tört ki, hogy a hallgató interjút adott egy magazinnak, és abban elmesélte, hogyan készítette el mégis a pornófilmet, méghozzá az egyetemen. A hallgatók szülei ostromolni kezdték az egyetemet, választ követelve arra, mi folyik Törökország egyik legtekintélyesebb, liberálisnak tartott felsőoktatási intézményében.

Három oktatót tett felelőssé az egyetem vezetése a történtekért, őket elbocsátották, és a rendőrség nyomozást indított ellenük, miközben a tanszéket bezárták. Állítólag Deniz Ozgunés filmjének egyik szereplője jelenleg bujkál. A Bilgi egyetem volt az első olyan felsőoktatási intézmény, amely megtiltotta a női hallgatóknak a muzulmán fejkendő és arcfedő viselését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése