Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. január 27., csütörtök

Ujgur vezetőkkel találkozott Tőkés László

Az Erdély Ma hírének részletei


Tőkés László EP-alelnök Rebiya Kadeer polgárjogi harcost, az Ujgurok Világkongresszusának elnökét, valamint ennek EU-különmegbízottját, Mehmet Tohtit látta vendégül brüsszeli irodájában 2011. január 26-án.


A Kína északnyugati részén, Hszincsián tartományban élő ujgurokat képviselő vezetők a Képviselet Nélküli Népek és Nemzetek Egyesületének (Unrepresented Nations and People Organization/UNPO) közbenjárásával látogattak az Európai Parlamentbe, hogy tájékoztatást nyújtsanak az Ujguriában – Kelet-Turkmenisztánban (helyesebben Kelet-Turkesztán - szerk.) – élő népük mostoha sorsáról, és ahhoz kérjenek segítséget, hogy az EP és az EU nagyobb hatást gyakoroljanak a kínai hatóságokra.


Továbbá Kadeer asszony a Hszincsiáng-Ujgur Autonóm Terület nyugati részében fekvő, kétezer éves kultúrát és több vallás – köztük a buddhizmus, a kereszténység, a manicheizmus és az iszlám – emlékeit őrző Kashgar városát fenyegető veszélyről is beszámolt, a kínai állam ugyanis az ősi ujgur szellemi központ épített örökségének módszeres megsemmisítésén fáradozik, ráadásul pedig tovább folytatja a mesterséges lakosságcserét, kínaiakat telepítve Ujguriába, és az őslakosok gyermekeit költöztetve a szomszédos tartományokba.


Tőkés László végezetre azon meggyőződésének adott hangot, hogy az ujgurok ügyét a tibeti kérdéssel együtt kell a világ előtt képviselni, továbbá megígérte, hogy a DROI-bizottságban, valamint az EP Elnökségében fogja felvetni az ujgurok fájdalmas helyzetét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése