Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. február 3., csütörtök

Az egyiptomiak vallásosak, de demokráciát is akartak egy felmérés szerint

MTI

Az egyiptomiak az iszlám nagyobb befolyását akarják a politikai életben, de elutasítják a radikális iszlamistákat és a demokráciát tartják a legjobb politikai berendezkedésnek - derül ki egy tavaly végzett közvélemény-kutatás adataiból.
Az amerikai Pew Research Center decemberben hozta nyilvánosságra a tavaly tavasszal végzett kutatás adatait, amely egy hét országra (Egyiptom, Indonézia, Jordánia, Libanon, Nigéria, Pakisztán és Törökország) kiterjedő felmérés keretében vizsgálta a muszlim attitűdöket. Egyiptomban ezer fős volt a minta, a résztvevőket személyesen keresték fel.
A megkérdezett egyiptomiak 95 százaléka szerint jó volna, ha az iszlám nagyobb szerepet kapna a politikában, 85 százalékuk szerint pozitív az iszlám befolyása a politikára. A megkérdezettek fele szerint az egyiptomi politikában nagy, a másik fél szerint kis szerepet tölt be az iszlám.
Arra a kérdésre, hogy Egyiptomban van-e küzdelem az országot korszerűsíteni szándékozók és az iszlamista fundamentalisták között, 31 százalék válaszolt igennel. Közülük 27 százalék az előző csoport tagjának tartja magát, míg 59 százalék fundamentalistaként minősítette magát.
Arra a kérdésre, hogy igazolható-e az öngyilkos merénylet, 46 százalék adott soha választ, 34 százalék szerint kivételesen, 12 százalék szerint néha, és 8 százalék szerint gyakran. (Erre a kérdésre 2006-ban még 28 százalék adott olyan választ, hogy néha vagy gyakran.)
Hetven százalékuk nagyon aggódik, vagy csak aggódik a világban tapasztalt iszlamista szélsőség miatt, míg Egyiptom vonatkozásában csak 61 százalék.
A Hamász radikális palesztin mozgalommal 49 százalékuk rokonszenvezik.
A munkahelyeken szétválasszák-e a férfiakat és nőket kérdésre 54 százalék felelt igennel, 44 pedig nemmel.
A demokratikus kormányzást 59 százalék részesítené előnyben, és csak 22 százalék vélte úgy, hogy bizonyos körülmények esetén előnyösebb egy nem demokratikus rendszer, és 16 százalék számára közömbös, hogy milyen kormány van hatalmon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése