Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. február 28., hétfő

Az iszlámot védte Erdogan Németországban

Az ATV cikke


Recep Tajjip Erdogan török miniszterelnök németországi útján Düsseldorfban több mint tízezer Németországban élő török állampolgár előtt tartott beszédet. Többek között kijelentette: „Igent mondok a társadalmi integrációra, de ellenzem a teljes asszimilációt. Senki nem lehet olyan helyzetben, hogy saját kultúránktól és civilizációnktól elszakítson minket” – hangsúlyozta a miniszterelnök. – “Gyermekeinknek meg kell tanulniuk németül, ám legelőször törökül kellene beszélni tudniuk”- vélekedett Erdogan.

A politikus egyre növekvő „külföldi-ellenségről” is beszélt Németországban, amit Törökország igen nyugtalanul kísér figyelemmel. “A német politikusoknak nem szabadna kijelentéseikkel ezt az ellenszenvet fokozni, hanem meg kellene próbálni egymást kölcsönösen megérteni” – magyarázta a török miniszterelnök. Emellett az iszlám vallás elleni negatív hozzáállást is kritizálta Erdogan: „Az iszlámfóbia a rasszizmushoz hasonlóan egy emberiség ellen elkövetett bűntettnek tekinthető.”

Erdogan három évvel ezelőtt járt utoljára Németországban. Akkori beszéde hatalmas vihart kavart a médiában, amire most Düsseldorfban visszaemlékezett: „Nem fogom hagyni, hogy szavaimat a német média kiforgassa” – jelentette ki a politikus.

A közel-keleti forradalmi helyzetről is szót ejtett és támogatásáról biztosította a demokratikus küzdelmek részvevőit. Véleménye szerint az emberi jogokat és demokráciát mind hangsúlyozó nyugati hatalmak, Tunézia, Egyiptom és Líbia esetében egyszerűen megnémultak.

A német Süddeutsche Zeitung napilap eközben megemlíti Törökország uniós felvétele körüli vitát, amit most Volker Kauder német politikus követelése hevített fel. Kauder azt kérte az EU-tól, hogy addig ne is tárgyaljanak Törökországgal, míg ott a teljes vallásszabadságot nem biztosítják.

A Berliner Morgenpost Erdogan beszédére reagálva egy most bemutatott tanulmányról számol be, ami rámutat milyen nehézségekkel találkoznak a továbbképzés és a tartózkodási engedélyek megszerzése terén a Németországba integrálódni kívánó bevándorlók, főképpen a szomszédos uniós országokhoz képest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése