Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. február 24., csütörtök

Erdogan: Törökország példa az iszlám és a demokrácia együttélésére

Az MTI alapján a Bar!kád oldala

Törökország inspirálhatja az arab népeket azzal, hogy megmutatta, lehetséges az iszlám és a demokrácia tökéletes együttélése - fejtette ki a török kormányfő.
Recep Tayyip Erdogan egy szerda esti interjúban beszélt erről. Mint mondta, "vallásos hitünk nem akadálya annak, hogy demokráciában éljünk, és ugyanígy a demokratikus berendezkedés nem gátol minket vallásos hitünkben". Az Erdogan vezette iszlámbarát kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) immár kilencedik éve irányítja Törökországot.
Politikai elemzők szerint Törökország mint egy iszlamista mozgalomból eredő csoport vezette világi köztársaság modellként szolgálhat az arab világ azon országai - Tunézia, Egyiptom, Líbia - számára, ahol jelentős politikai változások zajlanak ezekben a hetekben-hónapokban.
Erdogan az interjúban "nagyon aggasztónak" nevezte a líbiai helyzetet. Kijelentette ugyanakkor, Törökország ellenzi, hogy büntetőintézkedéseket vezessenek be az észak-afrikai ország ellen, mert szerinte egy ilyen lépés magában hordozza azt a veszélyt, hogy a szankciók a líbiai népet fogják sújtani. "Nem helyes kapkodva cselekedni egy ilyen helyzetben" - mondta.
Az amerikai külügyminisztérium és az Európai Unió is jelezte, fontolóra vette, hogy szankciókat vet ki Moammer Kadhafi ezredesre, Líbia vezetőjére és a rezsim tagjaira, miután a líbiai vezetés erőszakot alkalmazott a kormányellenes tüntetőkkel szemben.
Törökország az elmúlt napokban több mint ötezer állampolgárát menekítette ki az észak-afrikai arab országból. Líbiában nagyjából 25 ezer török él.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése