Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. február 6., vasárnap

Galgóczi István tart előadást a Nemzeti Múzeumban

A Port műsorajánlója


Az IPM KLUB előadása a Magyar Nemzeti Múzeumban

Februártól a Magyar Nemzeti Múzeum ad otthont az Interpress Magazin tízalkalmas előadássorozatának. Az IPM KLUB előadásaira minden hónap második keddjén este hét órától kerül sor. Az érdekes témákról a magazinban publikáló neves szerzők és szakemberek gondoskodnak. Február 8-án Galgóczi István
(magyar muszlim - szerk.) vallástörténész a rejtélyes Szudán egzotikus világába kalauzolja az érdeklődőket.

A fáraók korától napjainkig
A rejtélyes Szudán egzotikus világa

"Ha összeszámolom, az eddigi életemből két évet töltöttem Egyiptomban. Büszkén mondhatom az országról, amelyiknek a neve fogalom, hogy a második hazám. 2010 tavaszán ismét délnek vettem az irányt, átutaztam Szudánba.

A hajón az európaiak információkkal és jó tanácsokkal látták el egymást, hiszen mindnyájan nagyon jól tudtuk a hírekből, Szudán az Szudán. De van ebben az országban valami, aminek meglátása nélkül hiányos az élet.

És jöttek a meglepetések. A helybéliek kedvesek, mosolyognak, örülnek, hogy az idegen az ő nyelvüket beszéli, önzetlenül segítenek, és cserébe nem kérnek semmit, nem ismerik a "baksis" szót, ami az egyiptomi mindennapok része.

Szudán nem az, ami a hírekben szerepel. Szudán mint Kús, már a piramisépítő fáraók korában is írta a történelmét. És olyan kultúrákat hozott létre, amelyek az ókor tudósainak a figyelmét még ma is lekötik. Közben fáraók jöttek-mentek, és egyiküknek köszönhetően a Gebel Barkal (a Barkal-hegy) az UNESCO világörökség-listájára is felkerült.

A kereszténység kezdetén Jézusnak már templomokat építettek Núbia aranyló homokjában, amelyet Isten arannyal vetett be. A kereszténység után jött az iszlám, amely napjaink Szudánját is meghatározza. Szudán és Egyiptom történelmét az évezredek során mindig összemosta a Nílus, ami miatt minden kisfiú élete egy szakaszában Afrika-kutató akar(t) lenni. A nagy folyó két fő ága Khartúmnál, Szudán fővárosánál egyesül.

A város történelme a 19. században kezdődik, akkor, amikor ez a gyönyörű föld a gyarmatosító Angliának is felkeltette az érdeklődését. Kitchener és Gordon pasa talán a két leghíresebb név. És természetesen Szudánnak vannak magyar vonatkozásai is, de erről inkább majd szóban."

Galgóczi István

Vallástörténész

Időpont: február 8. 19.00 óra

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, 2. emelet Díszterem

Jegyinformáció:

-amennyiben IPM előfizető, a 10 előadásra szóló klubkártya kedvezményes díja 4000 Ft.

-10 alkalmas klubkártya nem IPM előfizetőknek: 6500 Ft.

-Belépődíj előadásonként: 1200 Ft.

Regisztráció és információ: ipm@interpressmagazin.hu, tel.: 225-2391



Szintén Galgóczi tartott előadást a Kossuth Klubban:

2011.01.11. 17:00, Kedd 

Próféták üzenetei

A keresztes hadjáratok arab szemmel
Előadó: Galgóczi István
Terem: Hadik terem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése