Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. február 4., péntek

Zsidók is tüntetnek Egyiptomért, ahonnan kiűzettek

A Magyar Nemzet idézi a New York Times-t



Együtt tüntetnek arabok és zsidók az egyiptomi demokráciáért – írja a The New York Times. Kaliforniában egy zsidó szervezet és egy hivatalos személy is kiállt a közel-keleti szabadságmozgalmak mellett. 

A zsidó állam és a nagyobb amerikai zsidó szervezetek kommunikációja egyelőre óvatos: bár a legtöbb helyen elismerik Hoszni Mubarak egyiptomi elnök bűneit és alkalmatlanságát, félnek a menesztését követő esetleges iszlám fordulattól is. „Lehet, hogy Mubarak egy barbár, de a mi barbárunk” – fogalmazott John Rothman, az Amerikai Cionista Szövetség volt elnöke. 

Az oaklandi Jewish Voice for Peace (Zsidó hang a békéért, JVP) azonban másként látja a helyzetet. „Mélyen megérintett minket az egyiptomiak szabadságért és demokráciáért vívott harca” – nyilatkozta a csoport alelnöke, Cecilie Surasky. A szervezet ezért úgy döntött, csatlakozik a San Francisco belvárosában már több napja az egyiptomiak mellett tüntető arab csoportokhoz. Surasky úgy véli, az eljövendő egyiptomi fordulat véget vethet Gáza cionista megszállásának, és ezzel lényegesen hozzájárulhat az áhított közel-keleti béke eljöveteléhez. 

Mint látható, a csoport nézetei meglehetősen különböznek a legtöbb zsidó szervezettől. A JVP ennek köszönhetően sokak szemében szálka, olyannyira, hogy a befolyásos Rágalmazásellenes Liga (Anti-Defamation League) tavaly októberben a „tíz leginkább anticionista amerikai csoportosulás” közé sorolta. A cionista Reut Institute – nem kevéssé a JVP tevékenységének köszönhetően – úgy írta le San Francisco környékét, mint „azon kevés földrajzi helyek egyikét, mely továbbra is folyamatosan tiltakozik Izrael léte ellen”. 

A szervezetet sorozatos támadások érik a konzervatív oldalról. Egy cionista aktivista tavaly spray-vel támadt a csoport két tagjára, a JVP-hez közel álló Michael Lerner rabbit pedig halálosan megfenyegették és házára az „iszlám fasiszta” feliratot fújták, miután díjat kívánt adni az egyik ENSZ-hivatalnoknak, aki részt vett a 2008-as gázai offenzívát vizsgáló bizottság munkájában. Lerner egyébként az egyiptomi mozgalom egyik legszókimondóbb támogatója, kedden cikke jelent meg az al-Dzsazíra weboldalán „Zsidó imák az egyiptomi felkelésért” címmel. 

„Mi, amerikai zsidók szeretnénk az arab világ tudtára adni, hogy igen nagy arányban támogatjuk Egyiptom és minden arab nép felszabadítását” – nyilatkozta a rabbi. Az aktivisták állítják, nem Izrael léte, csupán általuk elfogadhatatlannak tartott politikai lépései ellen tiltakoznak. Az elmúlt időszak legfontosabb ilyen eseménye az „Öntött Ólom Hadművelet” volt, mely csalódott zsidók tízezreit vonzotta a radikális szervezethez: a JVP levelezőlistája 35 ezerről 100 ezerre, alszervezeteinek száma hétről huszonhétre nőtt, a beérkező adományok pedig majdnem megduplázódtak a 13 izraeli és 1300 palesztin életét követelő offenzívát követően.

„Nekünk, zsidóknak, fontos célunk, hogy megváltoztassuk az emberek rólunk kialakult véleményét” – magyarázza Rae Abileah, a csoport egyik aktivistája. Ennek jegyében tervezik az arabokkal közös tüntetést is. „Az egyiptomiak éppúgy, mint az amerikaiak, az izraeliek vagy a palesztinok, megérdemlik a demokráciát” – vélekedik Surasky. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése