Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. április 10., szombat

A Le Monde Pécsről, a tolerancia városáról ír

MTI

Pécs keleti hangulatát nemcsak minaretje és a barokk főterén álló Gázi Kászim pasa egykori dzsámija, hanem a szecessziós épületek vagy a Zsolnay-kút is meghatározza: a 150 éves török jelenlét finom nyomokat hagyott a középkori városon, ahol magyar, német és horvát szót hallani, a római birodalom és a kommunizmus emléke keveredik - írta a Le Monde című napilap a csütörtök délután megjelent számában.

A mértékadó francia újság szerint Európa Kulturális Fővárosa (EKF) a tolerancia kirakatának és Balkán kapujának tartja magát, de kérdéses, hogy ezekből a nemes szándékokból mi marad a közelgő választások után, amelyeken "a tekintélyelvű jobboldal, sarkában az agresszív szélsőjobboldallal elsöprő parlamenti többségre készül".
A lap megemlíti, hogy Pécsett roma nemzetiségi gimnázium működik, amelynek köszönhetően a "Magyarországon nem nagyon szeretett közösség egy kisebb része elkerülheti a rasszista nyomást", és akár a szomszédos egyetemre is bejuthat, ahol 40 ezren tanulnak a 160 ezer lakosú városban.
Pécs büszke arra, hogy még a balkáni háborúk idején is meg tudta őrizni nyitottságát - hangsúlyozza a Le Monde. Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsment Központ ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta: amikor tizenöt évvel ezelőtt a városba került, a háború onnan húsz kilométerre zajlott, és a horvát határnál lehetett hallani a lövéseket, a menekültek pedig folyamatosan érkeztek. 1999-ben viszont az Unesco kitüntette Pécset, mert a konfliktus során szerbeket és horvátokat egyaránt segített.
A Le Monde szerint az EKF cím elnyerése, "amit Budapest is szeretett volna megkapni, homályos manőverekkel tarkított csata volt, de egyben revánsot is jelent a kommunizmus összeomlását követő hanyatlás után", amikor a térség bányái bezártak, és Pécs a lezárt határral találta magát szemben. Most viszont - folytatta a cikkíró - végre autópályát avathatott, amelyen két óra alatt elérhetővé vált Budapestről, és hamarosan a balkáni tengerparttal is összeköttetésbe kerül.
A Pécsett élő francia Jehan Paumero szerint a városban rengeteg esemény történik az egyesületek hálózatának köszönhetően. A mintegy harminc rock- és jazz zenekara miatt pedig Pécset "a magyar Liverpoolnak" is nevezik, de kétszáz éve szimfonikus zenekara is van, amely az uniós támogatásoknak köszönhetően egy ezer férőhelyes koncertteremmel fog rendelkezni. A másik jelentős projekt a régi Zsolnay-gyár területén kialakítani tervezett kulturális negyed, ahol többek között kortárs művészeti központ, valamint vizuális művészeti és zenei egyetem várja majd a látogatókat - írta a Le Monde.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése