Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. április 26., hétfő

A szerbek kétharmada nem szégyenkezik a vérengzés miatt

MTI

A szerbek mindössze harmada, 33 százaléka támogatja parlamentjük bocsánatkérését a kelet-boszniai Srebrenicában 1995-ben elkövetett vérengzésért - írta a Press című újság hétfőn egy reprezentatív felmérés eredményeit ismertetve.

A megkérdezettek egyértelmű, 57 százalékos többsége ellenezte, hogy elfogják és a hágai Nemzetközi Törvényszéknek átadják a boszniai szerbek volt katonai parancsnokát, Ratko Mladicot.

A szerb parlament alig egy hónappal ezelőtt, március 31-én elítélte az 1995. júliusi mészárlást, amelyben szerb egységek mintegy 8 ezer muzulmán férfit és fiút gyilkoltak le. Az igen kis többséggel elfogadott nyilatkozatban a képviselők együttérzésükről biztosították az áldozatok családjait, és bocsánatot kértek. A dokumentumban ugyanakkor nem szerepel a "népirtás" szó. A nyilatkozat elfogadását a 250 fős parlamentben 127 képviselő támogatta egy napon át tartó vita után.

A volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-törvényszék ügyészeinek meggyőződésük, hogy Szerbiában bujkál Mladic, akit felelősnek tartanak mind a srebrenicai mészárlásáért, mind Szarajevó éveken át tartó lövetéséért, amelyben ezrek haltak meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése