Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. május 26., szerda

Merkel kiállt a nők jogai mellett Szaúd-Arábiában

MTI


Angela Merkel német kancellár a nők jogainak fontosságáról, valamint az EU és az Öböl menti államok közötti szabadkereskedelmi egyezmény mielőbbi tető alá hozásáról beszélt szerdán Szaúd-Arábiában. A német kancellár a szaúdi kormánnyal folytatott tárgyalásán kiállt amellett, hogy mielőbb meg kell születnie az Európai Unió és az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) közötti szabadkereskedelmi megállapodásnak, aminek tető alá hozását már 20 éve akadályozzák az emberjogi kérdésekben kialakult nézeteltérések.

Angela Merkel szerint a szaúdiak németországi tartózkodásának megkönnyítésén keresztül javul majd a Berlin-Rijád közötti kapcsolat. Cserébe arra kérte az arab királyság vezetőit, hogy tegyék lehetővé a német középvállalkozások számára a szaúd-arábiai partnerekkel való hatékonyabb együttműködést.

A német kancellár a helyi vállalkozókkal való találkozón külön említést tett a nők jogállásáról. Elmondta, nagyra értékeli Szaúd-Arábia törekvését a változtatásra. Ez többek között már abban is testet öltött, hogy a szaúdiak élén álló Abdullah király az iszlám értékeket védő csoportok tiltakozása ellenére 2009-ben megalapította az ország első olyan egyetemét, ahol férfiak és nők együtt vehetnek részt az oktatásban.

Merkel még szerdán folytatja útját Katarba, majd csütörtökön Bahreinbe utazik, mielőtt visszatér Berlinbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése