Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 19., kedd

A Bihar megyei muszlimok jól érzik magukat a Partiumban




Az Erdély Ma cikke


A partiumi kultúra hasonlít az övéjükhöz. Nem ellenséges, hanem békéltető szándékkal jöttek Kelet-Európába. Azért, hogy megváltoztassák az iszlámról kialakult – szerintük – hibás képet. A váradiak azonban nem különösebben örülnek a jövevényeknek.


Dr. Mohamed Osmannak, a bihari muszlim közösség vezetője, Észak-Szudánból származó orvos, Budapesten végezte az egyetemet, ott találkozott mostani feleségével, a Csángóföldről származó Veronikával. Nagyváradon telepedtek le, mert nyitott és befogadó városnak találták. 2006-ban bekövetkezett autóbalesete következtében Mohamed betegnyugdíjas lett, akkor kezdte szervezni az iszlám közösséget. Azt mondja az iszlámot ellenzők nagy része a tévéből értesült csak az iszlámról, hibásan, az iszlám ugyanis nem terroristák és erőszakos térítők gyülekezete.

- Nem szabad összekeverni a hitet a politikával. Van politikai feszültség? Igen. De ez nem jelenti azt, hogy nekem be kell tenni a hitet, abba a politikai feszültségbe. Sajnos vannak, akik ezzel próbálják magukat népszerűsíteni. Nekünk túl kell tennünk magunkat ezen a politikai feszültségen, és az alapokkal kell foglalkoznunk, a megbékéléssel – közölte Dr. Mohamed Osman.


Osmannak és Veronikának 2 gyermeke van, Osman betegnyugdíjából és a felesége keresetéből tartják fent magukat. Veronika katolikus hitről tért át az iszlámra.

- Nem nevezném magam áttértnek, mert eddig is hittem Istenben, és most is Istenben hiszek. Ami világos az iszlámban, hogy az ember saját maga döntse el, mi a jó és mi a rossz. A kereszténység is ugyanezt mondja, csak mindig mindenki a papra hallgat – vélekedett Kabalás Veronika.

Ez pedig már Nagyvárad egyik új építésű tömbházának tizedik emelete, itt él feleségével M. Mohamed Kamel, az Egyesült Nemzetek egykori békenagykövete. Az alexandriai születésű diplomata Párizsban egyiptomi nagykövet is volt, akkor hallott először Romániáról, ám Nagyváradról azt sem tudta, hogy létezik. Feleségével mégis itt telepedett meg.

- A világ ma egészen kicsi. A mobiltelefon és az internet segítségével az egész világ a zsebünkben van. Az atmoszférát bárhol meg lehet találni, én sokat utaztam a nagyvilágban, de a sorsom ide vezérelt. Boldog házasságban élünk már évek óta – magyarázta M. Mohamed Kamel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése