Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 19., kedd

Tuna nehri aksam diyor - Magyarországon forgat Mesut Ucakan

Mesut Ucakan a neves török filmrendező Magyarországra látogatott. Célja egy olyan dramatikus dokumentumfilm elkészítése, ami  bemutatja a Duna mentén egykori virágzó ottomán kultúrát. A film címe egy török nyelvű szójáték Tuna nehri aksam diyor lesz. A Duna a Fekete-erdőből ered, elhalad a bécsi Kahlenberg lábai alatt, ahol 1683-ban a török három hónapig táborozott azzal a céllal, hogy elfoglalja a Habsburgok központját.



Ha a Duna mentén haladunk első olyan magyar nagyváros, ahol az oszmánok is berendezkedtek Esztergom volt. Mesut Ucakan 2010. október 18-án látogatott az ottománok kedvenc "Aranyalmájába". A hódítók ugyanis ezen a néven becézték a várost, sőt a 15. századi Bakócz-kápolnának is Kizil Elma dzsámi volt a neve.



A forgatócsoport felvételeket készített az esztergomi várnál is, amiről a törökök egy kedvelt népdala szól. Hasonlóképp jártak a Berényi Zsigmond utcában is, ahol a Hadzsi Özicseli Ibrahim pasa dzsámi áll.



Nem felejtkeztek meg arról sem, hogy a Duna túlpartjáról, Párkányból is lefilmezzék a fenséges várost. Felkeresték azt a helyet is, ahol a törökök Cigerdelen nevű vára állhatott.



Természetesen Mesut Ucakan és csapata más Duna-menti településeket is megcélzott. Így Visegrádon, Budapesten, Érden, Dunaföldváron, Bátaszéken és Mohácson is járt. Sőt vágóképek készültek más oszmán emlékeknél is többek között Cserépváralján, Egerben, Zsámbékon, Siklóson, Pécsett, és természetesen Szigetváron is.


A forgatás két legfőbb segítője Ahmet Edebali a rendező asszisztense és Seyhan úr a produkció operatőre. A legfontosabb forgatási napon tiszteletét tette három fontos török lap -köztük a Vatan és a Zaman- tudósítója is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése