Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 19., kedd

Konzervatív női forradalom a török társadalomban


A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) női tagozatának két vezetője nyilatkozott a liberális isztambuli lapnak arról a „konzervatív forradalomról”, mely Törökországban zajlik és melynek egyik fő küldetése, hogy a nőket „teljesen egyenjogúvá” tegye a társadalomban. Eddig az apák és a férjek határozták meg a nőkkel kapcsolatos minden elvárást, sőt társadalmi helyzetüket is Törökországban – jelentették ki –, ám ma, miután az egyetemekről épp most kerülnek ki annak az új generációnak a női tagjai, akik ezt másként gondolják, változik a helyzet. Ezt a kormányzó AKP is támogatja.
Fatma Şahin, a párt női tagozatának elnöke, és helyettese, Ayşe Keşir úgy véli: a nők sajátos képességekkel rendelkeznek, melyeket eddig nem hasznosítottak a török társadalomban. Az érzelmek és a sajátos érzelmi intelligencia új tálatokat nyithat meg Törökország számára, s céljuk, hogy ezt úgy érjék el, hogy az AKP révén minél több konzervatív nő kerüljön be a parlamentbe.
A török társadalom számos konfliktussal küszködik – jelentette ki Fatma Şahin –, és ennek egyik fő oka, hogy hiányzik a közéletből a nők képviselte oly természetes „szemtől szembe” folyó párbeszéd. A férfiaknak soha nem volt természetes a direkt kommunikáció a nőkkel és a gyermekekkel, ezt a hiányt kell most a női politikusoknak pótolniuk.
A nőknek is meg kell tanulniuk a céljainak segítő csoportmunkát. A férfiaknak évszázadok óta oly természetes közösségi formák – így például a sportegyletek, a futballcsapatok – mintát adtak a közösségi cselekvéshez, a női politikusok feladata a hasonló megoldások felkutatása, jelentette ki Ayşe Keşir.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése