Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 11., hétfő

Imámképző kurzus kezdődött az osnabrücki egyetemen

MTI

A Törökországból és néhány arab országból érkezett iszlám előimádkozók és közösséggondozók - 26 férfi és 4 nő - két szemeszteren át ismerkednek a német nyelvvel, Németország történelmével, politikai, jogi ás társadalmi berendezkedésével. Emellett pedagógiai és teológiai ismereteket is kapnak. 

Aygül Özkan
A tanévkezdés alkalmával rendezett sajtótájékoztatón Aygül Özkan, Alsó-Szászország tartományi kormányának integrációsügyi minisztere a muzulmán bevándorlók integrációja szempontjából fontos lépésnek nevezte a továbbképzést. Aygül szülei szintén Törökországból érkeztek annak idején német földre; őt magát tavaly nevezte ki a tartományi kormány miniszterévé Christian Wulff, Alsó-Szászország kereszténydemokrata kormányfője, akit a szövetségi közgyűlés idén júniusban Németország államfőjévé választott a váratlanul lemondott Horst Köhler utódaként. A muzulmánok életében az imámok nem csupán a mecsetbeli előimádkozó szerepét töltik be. Egyfajta társadalmi katalizátorként segítenek eligazodni a hétköznapi életben, a hatóságokkal fennálló kapcsolatokban, hivatali ügyintézés során, továbbá közvetítenek különböző kultúrák közötti konfliktusokban. Ebben a szerepkörben tehát valóságos "motorjai lehetnek az integrációnak" - hangoztatta Özkan. 

Az egyik osnabrücki mecset imámja természetesnek tartja, hogy beiratkozott a továbbképző tanfolyamra. A Szíriából érkezett Abdel Jalil Zeitun az ARD televízióban elmondta: imámként ismernie kell az országot, ahol él, annak nyelvét, továbbá az embereket, akikkel kapcsolatba kerül a mindennapok során. "Az imám nemcsak a törökök, arabok, pakisztániak és általában a muzulmánok számára létezik, hanem minden ember számára" - hangoztatta. Az osnabrücki tanfolyamon való részvétel ingyenes, a költségeket (300 ezer euró évente) az alsó-szászországi és a szövetségi kormány állja. A kurzus fogadtatása mindazonáltal nem egyértelmű. Az országban működő mecsetközösségek legtöbbje elküldte képviselőjét az alsó-szászországi városba - csak a török Ditib szervezet nem. Ez az "óhazából" hozat imámokat mecsetjei számára, az előimádkozók többnyire három-négy évig maradnak Németországban. Németül egyáltalán nem tudnak. A németországi muzulmánok számát négymillióra becsülik, többségük török felmenőkkel rendelkezik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése