Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 11., hétfő

Kicsoda Mesut Özil?


Özil gólja. Fotó: Bet/AP
A délvidéki Magyar Szó gondolatmenetének részlete Kubát Igor tollából


Holnap játsszák 2010 utolsó mérkőzéseit a labdarúgó-Európa-bajnoki selejtezős csoportokban.

Mesut Özil esetével szeretnék foglalkozni, akinek a története és a történetre közvetlenül tapadó, egyre terebélyesedő holdudvarok kezdik meghaladni a sport kategóriáját, kezdenek beleivódni az európai emberek és családjaik olyan témaköreibe is, mint a bevándorlás, integráció, rasszizmus, a másság elfogadása stb.


Miközben tegnap Münchenben több órát várakoztam a stockholmi csatlakozásra, bőven volt időm átböngészni a német lapokat. A reptéren kapható mindhárom vasárnap megjelenő lap: a Welt am Sonntag, a Frankfurter Allgemeine és a Bild am Sonntag első oldala Mesut Özillel foglalkozott, a következő címekkel: „Az iszlám hozzánk tartozik – vagy nem?”, „A kétszívű hős”, „Miért nem örült a góljának Mesut Özil?” A Welt am Sonntag (nem valamiféle pletykalap!!) első oldalának a felét elfoglaló képen Angela Merker német kancellár asszony gratulál Özilnek a németek törökök elleni győzelméhez (3:0) és egyben Özil góljához.

- Kicsoda Mesut Özil, ez a 21 éves NÉMET srác, akinek a nimbusza Németország-szerte már-már Ballackéval vetekszik? Áruló vagy hős? Fogódzkodjon meg a kedves olvasó: a 74 000 nézőt befogadó berlini olimpiai stadionban szombaton több mint 40 000-en a törököknek szurkoltak! Ők, akármikor Özilhez került a labda, kórusban skandálták hogy „VERRÄTER! VERRÄTER!” (Áruló! Áruló!). Áruló vagy hős?! Nézőpont kérdése, az azonban egészen biztos, hogy a mérkőzés 79. percében, amikor Özil berúgta a németek második gólját, egy 60 milliós ország (kivéve természetesen a török kisebbséget) hőse lett, még akkor is, ha a gól után olyan rezignált maradt, hogy aki éppen akkor kapcsolta fel a tv-t, azt hihette, Özil a kapu mellé lőtte a labdát.

- Kicsoda Mesut Özil, ez a 21 éves TÖRÖK srác, aki évi 5 millió eurót keres a Real Madridnál, az alkoholnak a szagát sem bírja, nem fogyaszt sertéshúst, kedvenc itala a Fanta, s mialatt válogatottbeli társai feszülő mellel, büszkén éneklik a német himnuszt, ö önmagában a Koránt szavalja?

- Kicsoda Mesut Özil, ez a NÉMET/TÖRÖK srác, aki 1988-ban a mérleg jegyében született Gelsenkirchenben a több mint 100 tagot számláló Özil klánhoz tartozó Mustafa és Gülizar török vendégmunkások második gyerekeként (sorrendben: Mutlu 24, Özil 21, Nese 19, Duygu 13), és akinek gyerekkorában egyetlen álma az volt, hogy egy nap példaképéhez, Zinedine Zidane-hoz hasonlóan a Real Madridban rúghassa a bőrt?

- Kicsoda Mesut Özil, ez a NEMZETKÖZI srác, aki 2009-ben nem egész 20 évesen Dél-Afrika ellen mutatkozott be a német válogatottban, és 2010-ben már mint nemzetközi sztár és az ELF oszlopos tagja hagyta el Dél-Afrikát és a vb-t? Aki gyerekkorában a gelsenkircheni Blumke gettóból indult útjára, és ma Madrid luxusnegyedében lakik, 7 évvel idősebb barátnőjével, Anna Mariával (Sarah Connor popénekesnő húgával), és a 8 éves kisfiával?


- Kicsoda Mesut Özil, ez a SRÁC, akinek volt szíve nemet mondani a szülői esdeklésnek, és az „idegen” német válogatottat részesítette előnyben a „hazai” törökkel szemben? Akinek van bátorsága és lelkiereje szembefordulni az árral, és viselni a megbélyegzettek keresztjét?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése