Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 13., szerda

Nagyobb politikai aktivitásra buzdítja a bécsi muszlimokat egy képviselőjük

MTI

Anas Schakfeh
A politika iránti nagyobb érdeklődésre és aktívabb politikai részvételre buzdítaná a Bécsben élő muzulmánokat az Ausztriai Iszlám Közösség (IGGiÖ) vezetője egy osztrák lap szerdai cikke szerint.
Nagyobb érdeklődést kell mutatniuk városuk és kerületük ügyei iránt, "csak így lehet a jobboldali radikálisokkal szembeszállni" - mondta Anas Schakfeh a Die Pressének.
Schakfeh az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) bécsi előretörésére utalt. A jobboldali populista, gyakran idegenellenes jelszavakkal fellépő párt kapta a szavazatok 26 százalékát a vasárnapi tartományi és helyhatósági választáson, tíz százalékkal többet, mint 2005-ben. Felmérések szerint a bécsi választópolgárok számára az egyik legfontosabb téma a bevándorlók integrációja volt.
A muzulmán vallású lakosoknak nagyobb szerepet kell vállalniuk a pártpolitikában is, hogy megmutassák, nem jelentenek veszélyt - mondta Schakfeh.
A kampányra erősen rányomta a bélyegét az integrációs vita. Ehhez Schakfeh maga is hozzájárult egy kijelentésével. Azt mondta, reméli, hogy hosszú távon minden tartományi székhelyen lesz legalább egy mecset minarettel, mert ez hozzátartozik a valódi vallásszabadsághoz. Sokak szerint Schakfeh ezzel az FPÖ malmára hajtotta a vizet. Omar Al-Rawi, az IGGiÖ intergrációs szóvivője csillapítólag úgy nyilatkozott a Die Pressének: szerinte az ilyen vitákat pragmatikusan kell megközelíteni, hiszen jelenleg egy mecset építése sincs napirenden Ausztriában.
Al-Rawi szerint az ausztriai muszlim közösségeknek a társadalmon belüli viselkedésükön is változtatniuk kell. "Például úgy, hogy a parkokban a fejkendőt viselő nők ne mindig csak egymás között legyenek" - tette hozzá.
Az FPÖ az utóbbi hónapokban egyebek között olyan provokatív plakátokkal próbálta növelni támogatottságát, amelyeken szerepelt Johann Strauss egyik keringőjének címe, a Bécsi vér, amelynek bírálói szerint politikai szövegösszefüggésben rasszista felhangja van. A párt emellett olyan képregényt terjesztett, amelyben egy, a párt elnökére emlékeztető figura arra biztat egy fiút, hogy csúzlival "pörköljön oda egyet" a Bécset ostromló Kara Musztafa török nagyvezírnek, míg az azóta újraválasztott bécsi főpolgármesterre, Michael Ha:uplra hasonlító polgármester-figura inkább odébbáll a harctérről. A képregény miatt a Zöldek pártja feljelentést tett uszítás gyanújával.
Ausztriában a németek és a volt Jugoszlávia területéről érkezettek - elsősorban szerbek - mellett a törökök képezik az egyik legnagyobb bevándorlócsoportot. A statisztikai hivatal adatai szerint 247 ezer első vagy második generációs török bevándorló él az országban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése