Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. november 24., szerda

Újrahasznosított parlament próbálkozhat Jordániában

A Kitekintő cikkének részletei

Hamza Manszur hívei között

A várakozásoknak megfelelően a II. Abdullah királyt támogató erők kerültek többségbe a jordániai parlamentben a két hete tartott alsóházi választások eredménye alapján. Több szervezet is kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ammani politikai folyamat a legjobb úton halad-e, az iszlamisták szerint például az új kormány semmiben sem különbözik elődétől.

A leghangosabban az Iszlám Akció Frontja (IAF) követelte, hogy változtassák meg a választási törvényt, amely a királypárti, beduin törzseknek kedvez a városokban erős iszlamistákkal szemben. A Muzulmán Testvériség helyi szervezete, az IAF nem hagyta szó nélkül azt sem, hogy jó néhány aktivistáját letartóztatták a voksolás előtt. Hamzah Manszur, a párt vezetője szerint a részvétel nem haladta meg a 30 százalékot sem. Az AP hírügynökségnek azt is kifejtette, hogy az új parlament „rosszabb, mint az előző volt, mert a képviselők családi kapcsolataikat felhasználva nyertek, és a pénzt, amelyet a szavazatok megvásárlására fordítottak, a szegényeknek is adhatták volna”.
A részvételi adatokat viszonylag nehéz vitatni, abban azonban Manszurnak mindenképpen igaza van, hogy nincs nagy különbség az előző és a jelenlegi törvényhozás között, legalábbis összetételében. A feloszlatott parlament összesen 70-en tagja (a 120-ból) ismét megmérettette magát, és bár értelemszerűen nem kerültek be mindannyian, a királypárti képviselők 78 helyet ismét megszereztek maguknak (köztük a korábbi miniszterelnök, Fejszál al-Fayez is).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése