Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. december 16., csütörtök

Megnyílt az első iszlám bank Németországban


Mannheimben nyitotta meg első németországi fiókját a Kuveyt Turk Bank, abban bízva, hogy hamarosan hatósági engedélyt kap teljes körű banki szolgáltatásokra - írta csütörtökön a Die Welt.
Mint Ugurlu Soylu igazgató az újságnak elmondta, a mannheimi bankfiók egyelőre csupán arra kapott engedélyt, hogy pénzt helyezzen el harmadik országokban. Ügyfelei például kamatmentes bankszámlát nyithatnak Törökországban. A fióknyitás helyszíne nem véletlen: Mannheim 310 ezres lakosságán belül mintegy tíz százalék a törökök aránya.
A teljes körű szolgáltatások engedélyezése esetén a mannheimi Kuveyt Turk Bank lenne az első iszlámkonform pénzintézet Németországban. A jelző arra utal, hogy minden tranzakció mögött tényleges vagyonnak kell állnia. Az ügyfelek nem kapnak kamatot betéteik után, viszont részesednek a bank üzleti sikeréből.
Ennek fejében a pénzintézet átlátható módon végzi tevékenységét, tartózkodik az aránytalanul kockázatos üzletektől, és nem vesz részt olyan ágazatok finanszírozásában, amelyeket a Korán elutasít. A muzulmánok szent könyve például tiltja - mert bűnnek tartja - az illetlen beruházásokat, a spekulatív üzleteket és a kamatszedést.
Németország négymillió muzulmán lakosa közül 15 százalékot komolyan érdekelne az a lehetőség, hogy megtakarított pénzét a Koránnal összhangban fektesse be – mondta a Die Weltnek Philipp Wackerbeck, a Booz & Company vállalati tanácsadója.
A legnagyobb potenciált a lakástakarék célú befektetésekben látja Wackerbeck. Törökországban az emberek 80 százaléka lakik saját tulajdonát képező lakásban vagy házban, míg a németországi törökök körében az arány mindössze 20 százalék. Ez azt mutatja, hogy a török bevándorlók és leszármazottaik körében igen fontos a saját otthon. A kamatszedés tilalma miatt azonban például a házvásárlás szokásos módja - bankkölcsönön keresztül - nem járható út. Az ingatlant előbb egy befektetőnek (banknak) kellene megvásárolnia, majd azután a saját nyereségével megnövelt áron továbbértékesítenie a muzulmán vevőnek, aki részletekben törlesztené a vételárat. E konstrukció hátulütője, hogy kétszer is fizetni kell ingatlanszerzési adót, ami jelentős hátrány.
A fentihez hasonló adóügyi szempontokat is meg akarja vitatni a német bankfelügyelettel a Kuveyt Turk Bank. Mint Soylu emlékeztetett, Franciaországban az állam igen rugalmasnak bizonyult, és különleges adóügyi szabályokat alkotott iszlámkonform tranzakciók számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése