Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. június 17., csütörtök

Törökországot az Európai Unió kényszeríti vissza a közel-keleti iszlám világba


Izrael és Törökország korábban igen szoros együttműködése terén egyre mélyebb szakadék tátong. Néhány héttel ezelőtt hozzánk hasonlóan még Izraelben is úgy vélték, hogy Ankara nem akar, vagy nem lesz képes lemondani a zsidó állammal évtizedek óta fönntartott biztonsági, katonai, technológiai és gazdasági együttműködésről. Ám az Iránnal, Szíriával és a palesztin Hamász Iszlám Ellenállási Szervezettel nemrégiben fölvett kapcsolatot a törökök jóval fontosabbnak tartják az Izraellel való együttműködésnél. A véglegesnek tűnő török pálfordulóra az elmúlt napokban Izraelben az eddigi visszafogottság után egyre ingerültebb ellenlépésekkel válaszolnak.



Erdogan török kormányfő és Áhmádinezsád perzsa elnök

A hosszú ideje fönnálló török-izraeli szoros együttműködés lazítását, vagy végleges megszakítását Ankara a Mavi Marmara (Kék Márvány) nevű török segélyhajó ellen három héttel ezelőtt végrehajtott katonai támadással magyarázza, ám a háttérben meghúzódó igazi ok a közel-keleti katonai, politikai és gazdasági erőviszonyok átrendezősében keresendő. Más szóval, a törökökhöz hasonlóan nem arab, de muszlim Irán katonai és gazdasági megerősödése következtében Ankara egyre inkább függetleníteni tudja magát a cionista-barát euroatlanti befolyástól. A török irányváltoztatáshoz természetesen hozzájárult az is, hogy az iszlámtól való rettegésétől vezérelve az Európai Unió vezető tagállamai elzárkóznak Ankara csatlakozási kérelmétől, s ezzel Törökországot szépen visszaterelték a Közel-Kelet iszlám világába.

A török irányváltás további előidézője a nyugati katonai agresszióig kemény nemzeti vonalas Irak kiiktatása a közel-keleti térség nagyhatalmi küzdelmeiből. Iránnal, Szíriával és a radikális palesztin mozgalmakkal Ankara nem létesíthet szoros kapcsolatot anélkül, hogy ne lazítaná, vagy ne szüntetné meg teljesen az Izraellel kiépített kapcsolatait. Mint fentebb említettük, a Mavi Marmara segélyhajó elleni támadás csupán ürügy, jó kifogás arra, hogy Törökország fokozatosan megszakítsa az Izraellel korábban létrejött szerteágazó kapcsolatait.

Ankarában szerdán délután bejelentették, hogy a segélyhajóraj elleni katonai támadás miatt Törökország nemzetközi téren is mindent elkövet az Izrael elleni szankciók érvényesítése érdekében. A törökök abban az esetben lennének hajlandók lemondani a nemzetközi szankciók követeléséről, ha Izrael nyilvánosan bocsánatot kérne a Mavi Marmara elleni kalóztámadásért, valamint beleegyezne az ügy nemzetközi kivizsgálásába. Ankara azonban nagyon jól tudja, hogy a zsidók senkitől nem szoktak bocsánatot kérni (mert bocsánatot kérni csak tőlük lehet – H. J.), a nemzetközi vizsgálóbizottság fölállításáról pedig hallani sem akarnak, s így aztán nem lesz akadálya az izraeli-török egyezmények látványos fölmondásának.

Az Izrael elleni erélyes török föllépésre az amerikai cionisták is fölébredtek. A Kongresszus demokrata és republikánus párti képviselőinek népes csoportja magyar idő szerint ma éjjel sajtótájékoztatót tartott Washingtonban, és nemes egyszerűséggel megfenyegette a NATO-szövetséges Törökországot, hogy „nagy árat fizet, ha nem hagy föl az Izrael-ellenes gyűlölethadjárattal”. Az amerikai cionista politikusok arra is figyelmeztették Ankarát, hogy ne merje folytatni a közeledést Iránhoz...


Az IHH segélyszállítmánya útnak indul

Az izraeli kormány szerdán terrorszervezetnek nyilvánította a Mavi Marmara segélyhajót is útnak indító IHH nevű török muszlim szervezetet. (IHH – Insani Hak ve Hürriyetleri Yardim Vakfi – Emberi Jogok, Szabadság és Humanitárius Segély Alapítvány. A szervezetet 1992-ben alapították Isztambulban, s manapság már több mint száz országban igyekszik enyhíteni a háborúk és a természeti katasztrófák okozta károkon, valamint az éhínségen. Az IHH 2004 óta szorosan együttműködik az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsával – H. J.) Csütörtökön délelőtt a titkosszolgálatok képviselői fölrótták a Netanjáhu-kormánynak, hogy nem elég hangsúlyosan jelenítette meg az izraeli és a nemzetközi sajtóban az IHH terrorszervezetté nyilvánításának hírét. A magyarországi hírközló eszközökre nem lehet panaszuk az izraeli titkosszolgálatoknak, mert nálunk a cionista verzió egyoldalú megjelenítésével igyekeztek hírt adni a jeruzsálemi kormány döntéséről.


A Mavi Marmara török hajó

Az izraeli döntés egyben azt is jelenti, hogy a Moszád, a Sábák, az Ámán és más titkosszolgálatok, valamint az izraeli hadsereg ezentúl bárhol lecsaphat az IHH embereire és létesítményeire. A helyzetet bonyolítja, hogy az iszlamista segélyszervezet a Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök vezette Igazság és Fejlődés Pártjának (Adalet ve Kalkinma Partisi - AKP) egyik legfőbb támogatója Törökországban. Az IHH máris bejelentette, hogy júliusban a korábbinál is nagyobb segélyhajórajt indít útnak a Gázai övezet felé, s ha az izraeli hadsereg azt is megtámadja – márpedig minden bizonnyal megtámadja –, könnyen izraeli-török katonai összecsapásra kerülhet sor.


Kép a régi szép időkből: Sáron és Erdogan

Izrael terrorszervezetnek nyilvánította az IHH-t, mire néhány órával később válaszlépésként Erdogan török kormányfő összehívta a hangzatos nevű Katonai Egyezmények Megvalósítása Legfelsőbb Török Bizottságát, amelynek tagjai befagyasztottak tizenhat izraeli-török biztonsági megállapodást. A török bizottság döntése értelmében a jövőben izraeli katonai repülőgépek nem használhatják Törökország légterét. (Mint ismeretes, néhány héttel ezelőtt a baráti Magyarországra ellátogató két izraeli kémrepülő Törökországon, Bulgárián és Románián átrepülve tette tiszteletét Budapesten – H. J.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése