Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 11., hétfő

Üzent az elrabolt békefenntartó

A Fejér Megyei Hírlap cikke

Kapcsolatba lépett a Szudánban elrabolt magyar ENSZ-békefenntartóval a Dabanga nevű dárfúri rádióállomás.


Papp István a rádiónak elmondta, hogy egy táborhoz hasonló helyen tartják fogva, ahol mintegy 100 egyenruhás tartózkodik. Az interjú során a magyar férfi nyugodtan beszélt, de azt mondta, tart attól, hogy fogva tartói rátámadnak vagy megölik.
Elmondása szerint csütörtöki elrablása óta sem a családjával, sem az ENSZ képviselőivel nem tudott beszélni, a Dabanga rádiónak sikerült először kapcsolatba lépni vele.
Hozzátette, úgy sejti, hogy elrablásának hátterében egy helyi piramisjáték állhat
(ún. Mawasir-ügy - szerk.).A riport ITT hallgatható meg.


Busralilmuhminin-közbevetés: A könnyeivel küszködő Papp elmondta, hogy nem ismeri fel azt a vélhetőleg észak-darfuri katonai tábort, ahol mintegy száz egyenruhás fegyveres tartja fogva. Papp attól is fél, hogy elkapja a térségben honos maláriát.

Magyar és nemzetközi szervezetek dolgoznak azért, hogy a csütörtökön Szudánban elrabolt békefenntartó, Papp István mielőbb hazakerülhessen Baracskára.
Csütörtökön este négy fegyveres behatolt az ENSZ-alkalmazottak szállására, két embert megkötöztek, kettőt magukkal vittek, ám egyiküknek sikerült később elmenekülnie. Papp István nyugalmazott alezredes (aki nem honvédségi állományban, hanem egyéni munkavállalóként vett részt a dárfúri misszióban) azonban eltűnt az ismeretlen gerillákkal. Miközben családja aggódva várja őt Baracskán, magyar terrorelhárítók utaztak a térségbe, s megkezdték a keresést a világszervezet erre specializálódott szakemberei. Felajánlotta segítségét a Magyar Iszlám Közösség, amelynek élő kapcsolatai és segélyprogramjai vannak Szudánban, ahol egyébként ismét a véres háború réme fenyeget.


Busralilmuhminin-közbevetés: Információink szerint Bolek Zoltán, a közösség vezetője folyamatos telefonos kapcsolatban van mind a szudáni tartományi elöljárókkal, mind az Orbán-kormány illetékeseivel. Úgy tudjuk, hogy Pappot elrablói még mindig el-Faserben tartják fogva. Bolek kizárta, hogy a helyiek és a szudáni kormány hathatós segítsége nélkül a magyar kommandósok megtalálják az elrabolt békefenntartót. Elmondta, hogy Szudánban a Szovjetunióhoz hasonlóan útvonalengedélyek szükségesek, és rendszeres katonai ellenőrző pontok tarkítják az utakat. Ezért úgy gondolja, hogy a kommandósok nem valószínű, hogy eljussanak a helyszínre. Azt is elmondta, hogy ha a szudáni hatóságok ismernék Papp pontos tartózkodási helyét, ők is bírnak olyan speciális egységekkel, melyek kiszabadítanák a magyar kéksapkást.


Papp István a közelmúltban nyilatkozott a Fejér Megyei Hírlapnak, majd később is - már a tartomány fővárosából, el-Faserből - küldött számukra egy elektronikus üzenetet. Ebben leírta: "Sohasem szabad lebecsülni a helybélieket: ők mindent tudnak rólunk. Az általunk alkalmazott helyiek információkat gyűjthetnek és adhatnak át a saját országuk érdekében (...) Majdnem mindegyik lakos a hazáját védi, még az is, akinek lenne oka gyűlölni a közös ellenséget - ha így hívjuk a szemben álló felet. Hiszen ők ittmaradnak, mi meg elmegyünk. Ezt ők is tudják jól, és számolnak vele."
Papp szerint a misszió első harmada, illetve a vége a legveszélyesebb, ekkor már csökken a figyelem, a békefenntartók szinte csak fizikailag vannak jelen, lélekben már az otthon melegét érzik: eddig megúsztuk, ezután sem lesz ez másként. És ekkor kapjuk a pofont , fogalmaz Papp. Nagyon jól ismerik helyben, mikor lesz a rotáció, hol és hányan vannak a misszióban. És ők vannak otthon, nem pedig mi. Talán éppen ilyen alkalmat használtak ki az emberrablók? Papp István levelében azt is megírta, hamarosan készül haza, október végére, november elejére téve érkezése időpontját.
Bizakodva így ír: Én minden nap úgy kelek fel és megyek dolgozni, hogy este visszatérek... S ha esetleg mégse: hát ilyen a sors. De ezzel csak egy-két pillanatra szembesülünk, amikor hírt kapunk arról, egy kollégával történt valami; de azután megy a mókuskerék tovább - a békefenntartás egy ilyen hivatás.


A Duna Tv-nek nyilatkozott Nógrádi György, "kedvenc" biztonsági szakértőnk Papp "Pista" elrablásáról. A riportot ITT tekinthetik meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése