Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. november 2., kedd

Boleknek köszönik "félresikerült és mellékvágányon menő akcióit", de önállóan dolgoznának a terrorelhárítók

Orbán Viktor egykori testőre,
a fő magyar terrorelhárító

Műsorvezető.: - Magyarország terrorhelyzetét értékelik és elemzik. Őrzik a miniszterelnököt és az államfőt. Most éppen egy magyar  ENSZ békefenntartót próbálnak közvetett utakon kiszabadítani Szudánban.  Eközben itthon pl. autótolvajokat és kábítószer-termesztőket, kereskedőket üldöznek. És persze nyilván van egy csomó minden, amiről nem is tudunk. Ők a terrorelhárítók. Vezetőjük korábban Orbán Viktor főtestőre, a Fidesz biztonsági főnöke volt. Ez elég is volt ahhoz, hogy a Terroelhárítási Központ már megalakulása előtt a politika céltáblájává váljon. A jelek szerint azonban ez nem zavarta a szervezet felállását, nyilván ők is jól lőnek. Az Este vendége Hajdú János, a Terrorelhárító Központ vezetője, dandártábornok, jó estét kívánok!
Hajdú János, Terrorelhárítási Központ vezetője: - Jó estét kívánok!
Mv.: - Tábornok úr, három nappal ezelőtt meglepő módon a TEK, a Terrorelhárítási Központ is szóba került a Szudánban elrabolt magyar békefenntartó ügyében. Pedig eddig önök nem arról voltak ismertek, hogy külföldre is elérnek a szálak az önök kezéből. Egyáltalán hogy lehet egy Szudánban elrabolt embert Magyarországról kiszabadítani?


Hajdú János, Terrorelhárítási Központ vezetője: - Hát nézze, először is engedje meg, hogy akkor két szót mondjak, az alapfilozófiáról. Amikor, és ez nem tegnap volt, elkezdtünk gondolkodni arról, hogy ennek az új központnak a felállása után milyen prioritásokat kell adni, hogy kell csatlakozni az Európai  Unió belül és azon kívül különben, létrejött hasonló szervezetekhez, akkor az első számú gondolat, ami a fejemben megfogalmazódott az, az, hogy végre kell csinálni egy olyan központot, amelynek képesnek kell lenni arra, hogy bárhol és szó szerint tényleg bárhol a világon, ha magyar emberek bajba kerülnek, akkor ennek a központnak képesnek kell lenni ezt a feladatot, ezt a problémát megoldani. Itt a bajba kerülés alapvetően arról van szó, amit most átélünk Szudánban, egy emberrablás, túszejtés.  Ha magyar ember ilyen helyzetbe kerül, erre a központra mindig számíthat, mi mindig ott leszünk.

Mv.: - Arról van szó, hogy esetleg magyar kommandósokat vetnek be? Merthogy ilyenkor az emberek vagy a nézők esetleg ilyen amerikai akciófilmekre asszociálnak, hogy tudniillik egy helikopterrel egy deszantot ledobnak, és akkor ők majd kiszabadítják és eltűnnek. Emlékszik az iráni nagykövetség az amerikai fiaskóra, amikor megpróbálták kiszabadítani őket.
Hajdú János, Terrorelhárítási Központ vezetője: - Nem, nem erről van szó.
Mv.: - Na, akkor mi a titka? Árulja el.
Gyakorlatoznak a magyar kommandósok
Hajdú János, Terrorelhárítási Központ vezetője: - Én azt gondolom, hogy és, ha most aktualitását nézzük a dolognak, és  Szudánnnál maradunk, akkor azt gondolom, nem ez az első számú prioritás, hogy magyar kommandósok kötéllel ereszkednek a sivatagba és túszt mentenek. Ennek a túszmentésnek azok a megelőző fázisai, amik egy tárgyalásban csúcsosodnak ki, és azt gondolom itt véget is fognak érni, jelen esetben Szudánban is ez az ügy véget fog érni, én azt gondolom a tárgyalások, a sikeres tárgyalások után, semmi mást nem teszünk, mint jelenleg a szudáni biztonsági erőkkel együttműködünk. Abban a krízisközpontban, ami Darfúrban létrejött, ebben személyesen részt veszünk és a napi elemzéseket is rajtunk keresztül, velünk együtt végzik a szudáni hatóságok.
Mv.: - Voltak olyan hírek, hogy civil szervezeteken keresztül jutottak el, most az , hogy Darfúrba, vagy közvetlenül az emberrablókhoz, ez nem világos, tehát kikkel tárgyalnak? És milyen szerepe van a civil szervezeteknek egyáltalán a terrorelhárításban? Kicsit furán hangzik.
Hajdú János, Terrorelhárítási Központ vezetője: -  Igen. Valóban, jól fogalmazott, tényleg furán hangzik. Az egyik fontos ok, ami miatt azt gondoltuk, hogy ma vállalni kell azt, hogy ebben az ügyben mégis csak kiállunk a sikeres megoldás előtt az, az, hogy ezek a civil szervezetek, akik én hiszek abban és azt gondolom, hogy valóban jót akarnak, tehát ők valóban nem népszerűséget, nem egy médiaarcot akarnak csinálni, hanem valóban Papp Istvánt kiszabadítani, ezt tételezzük fel.
Mv.: - Nevesítsük őket, lehet? Akkor én mondom, a Magyar Iszlám Közösségről tudok.
Hajdú János, Terrorelhárítási Központ vezetője: - Igen, és volt egy talán Magyar-Afrika Közösségcsoport (Helyesebben Afrikai-Magyar Egyesület - szerk.) , nem tudom, hasonló, annak a vezetője is nyilatkozott már ebben, ami nem baj, még egyszer mondom, szíve joga.
Mv.: - De inkább ne.
Hajdú János, Terrorelhárítási Központ vezetője: - Még tán az is, hogy segítsen ebben az ügyben. Csak egyet kell tudomásul venni és tényleg emiatt jöttem el ma és vállaltam azt, hogy beszéljünk erről a dologról, nagyon érzékeny terület a szudáni ügy, de beszéljünk róla, azaz, hogy most már azt hiszem, hogy harmadik napja meglehetősen kellemetlen beszélgetésünk volt a kinti biztonsági szervekkel. Egy ilyen sikeres túszmentő akcióban, de különben minden más területén az életnek célszerű egy adott vonalon menni, ami már ki van taposva és jól működik, mintsem, hogy barangolni az erdőben, mert abból nem biztos, hogy az ember mindig ott jön ki, ahol szeretne. Az történt, hogy a szudáni biztonsági erők értesítettek minket arról, hogy döntsük el, hogy mit szeretnénk.  A hetekkel ezelőtti megállapodásunkat tartani, és azon az úgynevezett egycsatornás rendszeren Papp István életéért mindent megtenni. Vagy pedig különböző civil szervezeteken keresztül bejutni különböző szudáni katonai szervezetekhez, civil szervezetekhez esetleg a törzsekhez elérni. Ugyanis azért azt tudni kell..
Mv.: - ..önök erről nem is tudtak, hogy párhuzamosan az önök tárgyalásaival Magyarországról civil szervezetek megpróbálnak közbenjárni?
Hajdú János, Terrorelhárítási Központ vezetője: - Tudtuk, hogy tárgyalnak, azt is tudtuk, hogy valameddig eljutottak, azt nem tudtuk, hogy ilyen messzire. Na most a messzire az nem sikerességet jelent.
Mv.: - Tudni kellett volna egyébként?
Hajdú János, Terrorelhárítási Központ vezetője: - Azt gondolom igen. De végül is meg is tudtuk.
Mv.: - Akkor ez egy hiba?
Pedig Bolek a Honvédelmi Minisztérium támogatását is bírja
Hajdú János, Terrorelhárítási Központ vezetője: - Nem gondolom hibának, ugyanis nem a Papp István elrablóihoz jutottak be, ahol mi nyilván bent vagyunk, hanem abba a rendszerbe jutottak el, ami a szudáni titkosszolgálatnak is feltűnt. Hogy ez pontosan hol van, az nekünk különben majd mindegy, de egy biztos, hogy keresztezték a szolgálat útját. Ezzel önmagában nincs baj, de kérem azt higgye el, akár ön is és mindenki más, aki egy picit is jártas ebben a témában, de legalábbis érdekli a téma, hogy van ma Magyarországon egy szervezet, akinek ez a dolga, egy. Ezt segíti mindenki. És itt a mindenki alatt engedje meg, hogy ne fejtsem ki, hogy ki, mindenki. De itt jelenleg, ami ebben publikus és elmondható, a Külügyminisztériummal vállvetve dolgozunk ezen az ügyön. Ők azon a diplomáciai vonalon, mégpedig a szakmai túsztárgyalói vonalon megyünk előre kőkeményen, segítik a kinti szervezetek, a szudáni biztonsági szolgálat maximálisan. Ennél többet sem a Magyar Iszlám Közösség vezetője, és az általa preferált orvos vagy nem tudom milyen kapcsolatok, nem fognak tudni megtenni. Tehát mi azt megköszönjük, ha az, az információ, ami rendelkezésükre áll azt megosztják a központtal, de nélkülünk, ha ebbe bemennek, akkor egy dolgot érnek el, az akció sikerességét veszélyeztetik és Papp István életét. Bizony veszélyeztetik ezek a félresikerült és mellékvágányon menő akciók.
Szudáni milícia teveháton
Mv.: - Én nem értek ehhez a területhez, tehát maximum kérdezni tudok róla, tehát miért biztos abban, most Szudánról beszélünk, azt se lehet tudni egyébként, hogy Szudán bizonyos területein ki van hatalmon. Sőt azt lehet tudni, hogy nem a központi kormány van hatalmon pl. vagy nyeregben ott, ahol a magyar ENSZ-békefenntartót fogva tartják. Tehát lehet, hogy akár vallási, akár civil csatornákon gyorsabban el lehet jutni. Ezeket miért nem használják fel? Én azt gondolom, hogy a világban a titkosszolgálatok minden csatornát felhasználnak, amit lehet.
Hajdú János, Terrorelhárítási Központ vezetője: - Nézze, ebben önnek igaza van, és mi is mindent csatornát felhasználunk, higgye el. Ilyen csatornákat is felhasználunk. De ennek van egy rendje. Az nem rend, hogy három-négy kezdeményezés elindul Magyarországról, aki nem koordinál egymással. Ebben van egy picit olyan..
Mv.: - ..mondjuk, hogyha becsöngetnek az önök központjába és azt mondják, hogy jöttünk segíteni, akkor ott egyáltalán szóba áll velük valaki?
Hajdú János, Terrorelhárítási Központ vezetője: -  Volt ilyen, és szóba áll, hogyne, hogyne. A családdal is napi kapcsolatban vagyunk, a család is saját maga kezdte meg az Istvánnak a keresését. A saját maga vonalain indult el ebben az ügyben,  még az nap, amikor megtudtuk, hogy Papp Istvánt elrabolták.
Mv.: - Jó, akkor a legfontosabb kérdés az , hogy mikor lesz itthon az alezredes?
Hajdú János, Terrorelhárítási Központ vezetője: - Hát ez egy jó kérdés volt. Ennek az idejét nagyon nehéz megmondani. Azt látni kell, hogy ez a művelet azon kívül, hogy rengeteg energiát felemészt és irdatlan munkába kerül, de ennek eredménye is van én azt hiszem. Óvatos ember vagyok, tehát nem kiabálom el előre a sikert, és optimista is vagyok ebben az ügyben, az idejét, hogy mikor tudjuk sikeresen kiszabadítani, bármi áron különben, ezt hozzá kell, hogy tegyem, bármi áron Papp Istvánt..
Mv.: - ..ez lehet egy elengedés, lehet egy kinti fegyveres akció, ne adj isten valamiféle pénzösszeg kifizetése. Tehát bármire hajlandókban ezek szerint az összes variáció benne van?
Amit a magyar kormány nem fog kifizetni?
Hajdú János, Terrorelhárítási Központ vezetője: -  Semmi olyan váltságdíjat nem fog kifizetni a magyar kormány, amit a túsztárgyalók követelnek. De ebben a pillanatban nincs is ilyen követelés különben, tehát szó nincs arról, hogy a magyar kormánytól bármilyen összeget kérnének.
Mv.: - A cél az , hogy elengedjék, ugye? Nem pedig az, hogy ott kiszabadítsák.
Hajdú János, Terrorelhárítási Központ vezetője: - A cél az , hogy elengedjék, vagy pedig..
Mv.: - ..mert ugye az már egy erőszakos..
Hajdú János, Terrorelhárítási Központ vezetője: - ..nem zárom ki ennek a lelhetőségét. Nézze azért nem zárhatom ki, mert szakembernek tartom magam és ez, mint legutolsó megoldás ott kell, hogy legyen a rendszerben, mintha Magyarországon történik egy ilyen  eset, akkor ott lesz a rendszerben, hogy mindent meg fogok tenni a békés és tárgyalásos úton-módon szabadításhoz, de egy idő után biztos, hogy eljön az, az idő, amikor úgy fogják ítélni a kinti erők, tehát nem magyar kommandósok, kinti erők, hogy nekifognak egy ilyen műveletnek.
Mv.: -  Hetek, hónapok?
Hajdú János, Terrorelhárítási Központ vezetője: - Hát maximum én azt gondolom egy hónapról beszélhetünk, én nagyon optimistaként azt tudom mondani, hogy a jelenlegi tárgyalási fázist nézve egy maximum négy héten belül ennek valamilyen úton-módon meg kell oldódni ennek a műveletnek, hacsak valami nagyon nem várt dolog történik a rendszerben. A mai állapot, a tegnap estit hadd mondjam el, a tegnap esti tárgyalási állapot arra enged következtetni, hogy talán a hónapokról átjöhetünk a hetek definícióra és minél hamarabb talán megoldódik.
Mv.: - Utolsó kérdésem tábornok úr, hogy az ilyen labilis politikai helyzetű országokkal a konfliktus vagy a konfliktus megoldásának a keresése, majd mindjárt megérti, hogy miről beszélek,  mennyiben befolyásolhatja Magyarország terrorhelyzetét? Önöknek ugye az a feladatuk, hogy elemezzék és értékeljék az ország terrorhelyzetét. Itt viszont sokan megsértődhetnek, bizonyos akciók miatt az ország célponttá válhat. Erről mit gondol?
Hajdú János, Terrorelhárítási Központ vezetője: - Ebben a helyzetben ezt nem látom reálisnak. Egyáltalán nem látom reálisnak, itt jelenleg az történik, hogy ez a Szudán egy nehéz hely.
Mv.: - Általánosítsunk inkább. Tehát Magyarország mostani terrorhelyzete ettől ezek szerint nem változik ön szerint?
Hajdú János, Terrorelhárítási Központ vezetője: - Nem.
Mv.: - Jó. Akkor milyen a mi helyzetünk?
Hajdú János, Terrorelhárítási Központ vezetője: - Terror-fenyegetettségileg?
Mv.: - Igen.
Hajdú János, Terrorelhárítási Központ vezetője: - Azt gondolom, hogy Magyarország nem tartozik a legfenyegetettebb országok közé. És..
Mv.: - ..és nem is válhat azzá?
Mit rejt az afgán csomag?
Újabb magyar katona holttestét?
Hajdú János, Terrorelhárítási Központ vezetője: - Nézze minden ország azzá válhat. Az iszlám vonalra, amire ön az előbb célzott, én nem érzek egy olyan fenyegetettséget Magyarország irányába, amitől pánikot kellene keltenünk, vagy aggodalomra adna okot. Semmi ilyet nem érzek. És különben, bocsásson meg, engedje meg, hogy hozzátegyem, úgy az afganisztáni szerepvállalásunk sem fogja ezt növelni. Ezzel különben nagyon sok emberrel szemben állok ezzel a véleményemmel. Én azt gondolom, és most már Európában jó néhány ember osztja ezt a véleményt, akivel én megbeszéltem ezt a dolgot, és  beszéltünk róla, nem feltétlenül növeli azt, hogy magyar katonák dolgoznak, és teszik a dolgukat kint, jelenleg most konkrétan Afganisztánban.
Mv.: - Tábornok úr, köszönöm, hogy itt volt.
Hajdú János, Terrorelhárítási Központ vezetője: -  Én is nagyon köszönöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése