Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. március 7., hétfő

A vallástudósoknak tetszik a tilalom

MTI

Üdvözölte a szaúd-arábiai belügyminisztérium által országosan elrendelt tüntetési tilalmat az arab királyság vezető vallástudósainak tanácsa – jelentette hétfőn az al-Hajat című arab napilap.


A grémium szerint az utcai megmozdulások és tiltakozások nem egyeztethetők össze az iszlámmal. „A reformok és a jó ötletek nem a tiltakozásokon keresztül vagy a népfelkeléshez vezető úton születnek” – idézte az újság az arab királyság legfőbb vallási testületének állásfoglalását. Múlt szombaton a szaúdi belügyminisztérium megerősítette az egész ország területén érvényes teljes tüntetési tilalmat.

„A királyság törvényei tiltják a gyülekezés, a felvonulás és a térfoglalás bármilyen formáját, illetve az ezekre való felhívást. (…) Mindezek ellentétben állnak a sariával (iszlám joggal), a szaúdi szokásokkal és hagyományokkal” – olvasható a hatósági közleményben.

A Facebook közösségi oldal használói a tilalom ellenére a következő – március 11-i – péntekre, amelyet a „harag napjának” nyilvánítottak, tunéziai és egyiptomi mintára a korrupció és a hiányos demokrácia elleni tiltakozás céljából utcai megmozdulásokat hirdettek. 

A hét végén az olajban gazdag keleti tartományban a síita kisebbséghez tartozó nők követelték bebörtönzött hozzátartozóik szabadon engedését. A biztonsági erők erőszakkal léptek fel a tiltakozók ellen, és szemtanúk beszámolói szerint többeket őrizetbe is vettek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése